Hlavní obsah

Hokejista Hlinka věří, že do nároďáku přenese sparťanskou pohodu

Martin KézrSport.czPrávo

Po chvilce váhání Jaroslav Hlinka přizná, že ho reprezentační nominace po čtyřech letech trochu překvapila. Sedmatřicetiletý útočník pražské Sparty nicméně věří, že mezinárodnímu hokeji bude pořád stačit a hlavně že prodá současnou herní pohodu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Útočník Sparty Jaroslav Hlinka.

Článek

Opravdu jste nečekal, že by při vaší formě mohla přijít pozvánka do národního týmu?

Nějaký čas jsem v nároďáku nebyl a taky mám už nějaký věk, takže se asi dá trochu mluvit o překvapení. Pár kluků se tu s odstupem čtyř let změnilo, ale jsem potěšený, že zase ne tolik. Takže se těším a vítám ještě jednu nečekanou šanci.

Nikdy jste ale přece neříkal, že vaše reprezentační kapitola je už uzavřena?

Na to asi ani nikdo není zvědav, abych něco takového prohlašoval. Nemám rád velká slova a nemyslím si, že veřejnost čeká, že Hlinka tady bude oficiálně uzavírat reprezentační kariéru. Někdy prostě člověk zjistí, že má zase chuť, a já jsem rád, že přišla pozvánka zrovna v momentě, kdy jsem ji dostal.

Podepsala se na té vaší chuti i pohoda, s jakou válí Sparta a vy jste druhý v kanadském bodování extraligy?

Samozřejmě se cítím tak dobře i díky tomu, že se daří Spartě i mně osobně a v týmu je dobrá nálada. Hokejem se momentálně bavíme a doufám, že to přenesu i na ty tři zápasy sem do nároďáku a že to bude k něčemu vypadat.

Sledoval jste během těch čtyř let, co jste na žádné reprezentační akci nebyl, jak se národnímu mužstvu vedlo?

Občas jsem si zápas pustil, ale ne že bych u toho vyloženě seděl. Nemám tolik času ani trpělivosti se jen tak koukat na celý hokej. Ono se to od obrazovky sice dobře hodnotí, ale až to teď kolem mě začne jezdit, teprve uvidím, jak budu stíhat. Nerad bych byl pomalejší.

Neriskujete trochu svoje renomé, když nevíte, jestli s extraligovou úrovní obstojíte i na mezistátní scéně?

Těžko mohu z voleje, po jediném tréninku, říkat, že na to budu stačit, nebo že nebudu. Všechno ukážou až zápasy. Ale za sebe si myslím, že nic neriskuju, i když samozřejmě nepůjdu na led jen vyvětrat reprezentační tričko. Udělám maximum, abych obstál. A kdybych nevěřil tomu, že svou současnou herní pohodu můžu přenést i na reprezentační úroveň, tak bych asi nikam ani nejel.

Už máte představu, jak bude pod vaším vedením fungovat elitní útok tvořený třemi centry?

Méďa i Červus se museli šoupnout na křídla. Pro ně to ale není úplně nezvyklá pozice a navíc všichni jsme natolik vyspělí hráči, že se snad porovnáme a souhra bude fungovat. Trenér měl zřejmě od začátku plán, že bychom mohli hrát takhle spolu, a myslím, že si dokážeme vyhovět. Ze svých zkušeností vím, že se někdy věci hodně mění, ale my tři snad vydržíme pospolu a prospějeme mužstvu.

Od útoku Nedvěd, Hlinka, Červenka čeká kouč Hadamczik i gólové probuzení národního týmu. Troufnete si na ně?

Nešlo si nevšimnout, že se národní tým tuto sezónu trápí v koncovce, tak doufám, že to nějakým způsobem pozvedneme. Méďa už sliboval, že to za nás odjezdí vzadu. Že my máme hrát vpředu a on si to ohlídá. Určitě by to ale nemělo ležet jen na nás.

Hadamczik po průšvihu na Karjale, kde Česko neuhrálo ani bod, říkal, že mužstvo omladí. Jenže pak povolal vás a 42letého Nedvěda. Co vy na to?

Samozřejmě že nějaké vtípky na to téma v kabině hned padly. Je tady ale spousta opravdu mladých kluků, jako Buchtele od nás ze Sparty nebo pardubičtí Kousal s Noskem. Myslím, že i pro ně může být dobré, když v týmu budou nějací zkušení hráči. Doufám, že my starší nebudeme jenom do počtu a že odvedeme, co odvést máme.

Na seznamu pro olympijské Soči chybíte, ale neláká vás květnové mistrovství světa v Minsku?

Zcela upřímně říkám, že takhle na svůj reprezentační návrat vůbec nekoukám. Nepřijel jsem bojovat o mistrovství světa ani o nic jiného. Chci předvést to nejlepší, co umím, a s týmem vyhrávat. Zápasy na mezinárodní úrovni budou o stupeň či dva jinde než extraliga, ale snad i v nich dokážu být prospěšný.

Reklama

Související témata: