Hlavní obsah

Rusové si na olympiádu věří. Ale podle mě to neunesou, říká Čáslava

Marek BurkertSport.czPrávo

Má skvělé fyzické parametry, přesto si nikdy nezahrál v NHL. Ve čtyřiatřiceti letech se však přiblížil životnímu milníku. Pokud se Petru Čáslavovi povede reprezentační Channel One Cup, je dost pravděpodobné, že se objeví i v olympijské nominaci pro Soči.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Čáslava (vlevo) a trenér Alois Hadamczik na tréninku hokejové reprezentace.

Článek

„Před deseti dny jsem byl nemocný, ale vylezl jsem z postele a nějaké zápasy odehrál, takže věřím, že to bude dobré. Kdybych měl obavy, tak sem nelezu," tvrdí stokilový pořízek ve službách Čerepovce. „Kdo nyní zahraje na sto procent, má velkou šanci se na olympiádu dostat," říká Čáslava.

Přetlak mezi útočníky

Zatímco mezi českými útočníky z NHL je veliký přetlak, s beky už to tak slavné není. A trenér národního týmu Alois Hadamczik si dozajista vypomůže i „Evropany". „Myšlenky na olympiádu zatím nemám. Těším se teď do Soči na turnaj, třeba se tam člověk nikdy nepodívá," usmívá se Čáslava. „A jestli by olympiáda byla můj kariérní vrchol? Samozřejmě..."

To ruská olympijská sestava bude tvořena převážně jmény z Kontinentální ligy a doplní ji jen ta největší esa, která si vydělávají hokejem za mořem – Ovečkin, Malkin, Dacjuk. „Rusům je to jedno, oni mají výborné hráče tam i tam," prohlašuje Čáslava.

Bojí se jen Švédů

Už pár týdnů také v kabině Čerepovce poslouchá prognózy spoluhráčů, jak olympiáda dopadne. „Strašně tím žijí. Tvoří si sestavu, přemítají o favoritech a samozřejmě si hodně věří. Medaili prý budou mít určitě. Zlato by jim prý mohli sebrat jen Švédové, jinak s nikým moc nepočítají."

Čáslava si ruskými věštbami ovšem tak jistý není. „Jak je znám, tak doufám, že to neunesou. Budou tak přemotivovaní a tak si budou věřit, že se jim to podle mě může vymstít," myslí si rodák z Kolína.

Aby si své domněnky Čáslava v únoru na vlastní oči zkontroloval, potřebuje odehrát dobře tři následující zápasy. Čeští hokejisté se chystají napravit dojem z výbuchu na Karjala Cupu. „Já toho odjezdil hodně a pár takových turnajů už jsem taky zažil. Je potřeba zůstat pozitivní a hlavně to teď odehrát úplně jinak."

Příjemnou změnou je, že se Channel One Cup koná v místě olympiády. „Třeba nám to dodá víc energie. Věčně jezdit do Moskvy taky není žádný šlágr. Pro všechny to teď bude zážitek a někteří z nás si ho za dva měsíce zopakují."

Reklama

Související témata: