Hlavní obsah

Radil dodatečnou pozvánku nečekal, bude rád za každý start

Praha

Kompletní pardubická formace Lukáš Radil, Robert Kousal, Tomáš Nosek se může představit v dresu české hokejové reprezentace na Channel One Cupu. Po Kousalovi a Noskovi byl ve středu po omluvence zdravotně indisponovaného Zbyňka Irgla z Dinama Minsk dodatečně povolán také Radil. Pozvánka byla pro třiadvacetiletého forvarda hodně velkým překvapením.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pardubický útočník Tomáš Nosek (na snímku) se možná představí v reprezentaci po boku klubových spoluhráčů Lukáše Radila a Roberta Kousala.

Článek

"Když kluci jeli, tak jsem si říkal, že to bylo relativně blízko, ale pak už jsem to vůbec nečekal. Nevěřil jsem, že bych mohl být dodatečně povolán," řekl novinářům Radil, který se ve středu po tréninku v Pardubicích hned sbalil a připojil k národnímu týmu. Dnes absolvoval s mužstvem rozbruslení v pražské O2 areně před večerním zápasem s Finskem.

Nemusel měnit plány, pouze si připravil pas a narychlo řešil s vedením národního týmu víza do Ruska. "Vánoční dárky jsem měl nakoupené dopředu, ale to by počkalo. Sám jsem teď dostal dostatečný vánoční dárek, nic jiného ani nepotřebuju. Říkal jsem si, že se budu koukat na hokej v televizi, tak se podívám naživo," usmíval se Radil.

Chci si to užít

Příležitost by mohl pravděpodobně dostat až ve víkendových zápasech v Soči proti Švédsku či Rusku. "Budu rád za každý zápas, který si tady zahraju," řekl útočník, který v této sezoně nasbíral v 27 zápasech 21 bodů za 11 branek a deset asistencí. "Nějakým způsobem si to chci užít. Nevím, jestli to třeba nebude naposled... Ale ne, samozřejmě to chci odehrát naplno, hlavně nic nepokazit."

Hned po dodatečné pozvánce si volal se spoluhráči z útoku. Kousal debutoval na listopadovém turnaji Karjala, Noska čeká premiéra dnes. "Zjišťoval jsem od nich nějaké informace. Když jsem přišel do kabiny, tak lehká nervozita byla. De facto jsem všechny znal jen z televize nebo když jsem proti nim hrál. Těším se, co kluci předvedou, a jsem zvědavý, jaké bude tempo a úroveň," navázal Radil, který by měl dnešní duel s Finskem sledovat jako náhradník.

Daří se nám střílet góly

Byl by šťastný, kdyby se pak dočkal startu a nejlépe ve formaci s klubovými spoluhráči. V extralize toto trio v poslední době zářilo. "Myslím, že jsme odehráli pár docela dobrých zápasů. Daří se nám střílet góly. Většinou už se pak k nám puky i odrážejí, takže nám tam něco i napadalo samo. Ještě to umístění v tabulce by mohlo být lepší, ale ještě nějaký kus sezony máme před sebou, takže je čas to vylepšit," naznačil, že by si přál posun z devátého místa výš.

Trio Radil, Kousal, Nosek by mohlo navázat v národním týmu na další pardubickou lajnu Jan Kolář, Petr Koukal, Petr Průcha. "Oni byli tahle ve třech v reprezentaci poslední. Jsou to velcí hráči, je obrovská motivace to dotáhnout někam jako oni," zasnil se Radil. Průcha si řekl v národním týmu o angažmá v NHL a je stejně jako Koukal navíc i mistrem světa.

Radil má poslední reprezentační zkušenosti z týmu do 20 let. "Byl jsem na pár srazech, když se hrály zápasy ve Finsku a Švédsku," podotkl. Letošní Channel One Cup má ale navíc speciální nádech. Hraje se totiž v dějišti únorových olympijských her v Soči. "To je taková třešnička na dortu, že uvidím areál, kde se bude hrát olympiáda," dodal Radil.

Reklama

Související témata: