Hlavní obsah

Česko - Finsko 2:0Famózní gólman Kovář zdeptal Finy, veteráni Nedvěd s Hlinkou se pak podělili o góly

MinutaMin. Tým Hráč Akce
38. Nedvěd 1 : 0
60. Hlinka 2 : 0
Záznam online reportáže

Praha

Střelecky sice opět neexcelovali, i přesto si na úvod Channel One Cupu v domácím zápase připsali cenný skalp Finů. Hokejové reprezentaci k výhře 2:0 stačily trefy veteránů Petra Nedvěda s Jaroslavem Hlinkou. Výtečným výkonem se prezentoval gólman Jakub Kovář, jenž lapil hned několik tutovek týmu Suomi a připsal si třetí čisté konto v národním týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Jakub Kovář během utkání Channel One Cupu mezi národními týmy České republiky a Finska,.

Článek
Fotogalerie

Góly, góly a zase ty góly. Největší slabina, se kterou se nároďák aktuálně potýká, vždyť po dvou turnajích EHT nedosahoval ani průměru jedné branky na zápas. I proto kouč Hadamczik pro Channel One Cup nominoval ostřílené veterány Nedvěda s Hlinkou, od kterých si vylepšení střelecké produktivity sliboval.

Jenže už úvod domácího souboje s Finy napovídal, že najít lék na ofenzivní mizérii bude mnohem složitější. Hned ve druhé minutě totiž Češi hráli 64 sekund dlouhou dvojnásobnou přesilovku, až na Červenkovu ránu z mezikruží ale gólmana Koskinena takřka neohrozili. V osmé minutě chyboval při rozehrávce Ohtamaa, ani Vincour však v samostatném úniku neuspěl.

Co na tom, že Hadamczikovi svěřenci suveréna letošního seriálu přehrávali, když v koncovce zase byli bezzubí, jak ilustroval Červenka, který si k ledu položil i Koskinena, pak však z ostrého úhlu nastřelil jen tyč...

Brankář Kovář chytal jednu tutovku za druhou

S přibývajícími minutami se postupně začínali osmělovat i Finové a postupně přebírali iniciativu. Zejména čtvrtá formace vedená centrem Sallinenem dělala problémy, narážela ale na jistě chytajícího Jakuba Kováře. Gólman bojující o účast na OH v Soči se blýskl hlavně v polovině zápasu, kdy lapil dvě rány z bezprostřední blízkosti a následně i dorážku Karalahtiho do odkryté branky. A za další tři minuty podržel český tým znovu, když si na něj na hranici brankoviště nepřišel ani důrazný Koskiranta.

Jakoby právě Kovářova kouzla český tým nakopla, neboť po 37 minutách hry si při přesilovce najel do pravého kruhu Nedvěd a svou typickou střelou zápěstím zamířil přesně nad Koskinenovu lapačku a rozjásal přes 13 tisíc přítomných fanoušků v libeňské O2 areně.

Na začátku třetí třetiny se Češi ocitli ve svízelné situaci, po faulech Nedvěda s Vondrkou se totiž 72 vteřin bránili ve dvojnásobném oslabení. Znovu však exceloval vynikající Kovář, který parádním zákrokem sebral takřka jistý gól Pesonenovi. Na druhé straně pak mohl přidat uklidňující druhý gól Sekáč, Koskinen však jeho střelu při sólovém úniku lapačkou vytáhl nad horní tyčku.

Hlinka pečetil skóre gólem do prázdné

Finové se hnali za vyrovnáním, jenže překonat Kováře se zdálo takřka nemožnou věcí, což  pocítil i Hytönen. 103 vteřin před třetí sirénou zůstal Koskinen na střídačce a Finové zkusili power play. Definitivně rozhodnout mohl Novotný, z pár metrů ale prázdnou klec minul. Hlinka se už ale v poslední minutě přes celé kluziště nemýlil a uzavřel na konečných 2:0.

Reprezentace se v pátek přesouvá do Soči, hlavního dějiště Channel One Cupu, kde v sobotu nastoupí proti Švédům a o den později turnaj zakončí proti domácí sborné.

Channel One Cup v Praze, 3. díl série EHT:
Česká republika - Finsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávka: 38. P. Nedvěd (Červenka), 60. J. Hlinka. Rozhodčí: Nord, Sjöqvist (oba Švéd.) - Lederer, Tošenovjan (oba ČR). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 13 096.
ČR: Jakub Kovář - T. Kaberle, Ševc, Krajíček, Barinka, Němec, Čáslava - P. Nedvěd, J. Hlinka, Červenka - Sekáč, Jan Kovář, Vondrka - Vincour, Novotný, Šimánek - T. Nosek, Kousal, Buchtele. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Finsko: Koskinen - Nummelin, Salmela, Karalahti, Mäenpää, Jaakola, Jalasvaara, Ohtamaa - Puustinen, Hytönen, Pesonen - Jormakka, Koskiranta, Hartikainen - Donskoi, Kemppainen, Rajala - J. Sallinen, T. Sallinen, Huhtala. Trenér: Erkka Westerlund.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 12 33 : 19 29
2 Rusko 12 26 : 21 15
3 Česko 12 15 : 30 15
4 Švédsko 12 25 : 29 13

Reklama

Související témata: