Hlavní obsah

Salák je připraven podstoupit v Soči dvoudenní test. Abych překonal Kováře, musel bych dát gól, usmívá se

Soči

Čeští hokejisté si dnes od 16 hodin našeho času na Channel One Cupu otestují budoucí olympijský led proti Švédům a budou se snažit prolomit sérii čtyř porážek s Tre Kronor, jimž v této sezóně zatím nedokázali vstřelit gól. Místo Kováře, který s nulou na kontě zazářil ve čtvrtek proti Finům, se do branky postaví Alexander Salák. „Kuba nasadil gólmanskou laťku hodně vysoko. Snad na mě budou švédský kluci hodní,“ přeje si brankář zářící v ruském Petrohradu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gólmani Alexander Salák (vpředu) a Jakub Kovář.

Článek

Pokud se naplní původní trenérův záměr, dostane právě Salák o víkendu v Soči dvě příležitosti ukázat své umění v boji o konečnou nominaci na zimní olympijské hry. „Chtěl bych předvést stabilní výkony a uvidíme, jak se to vyvrbí. Chci hlavně pomoct týmu získat další body do tabulky," uvedl šestadvacetiletý gólman.

„Když se vyhraje první utkání, tak pak jde vše o to líp. Kuba Kovář předvedl s Finy famózní výkon, hlavně díky němu jsme vyhráli. Budu se snažit na něj navázat na jeho výkon. Abych ho překonal, tak to bych asi musel dát gól," usmíval se Salák pár hodin před zápasem.

O šanci dostat se na olympiádu chce rozhodně zabojovat. „Olympiáda je jednou za čtyři roky a letos to zatím vychází, že šance je. Každý tam chce být, ale když se tam nedostanu, tak se pro mě nic zásadního neděje."

Zdravá konkurence je podle něho na brankářském postu vždy velkou výzvou. „Každý brankář se snaží trenérovi dokázat, že hokej hrát umí. Všichni mají nějakou dlouhodobou výkonnost a ta je všem známá, určitě to bude ještě zajímavý souboj," uvažoval Salák, jenž další české gólmany soupeřící o nominaci na ZOH nesleduje.

„Netrávím čas jen sledováním, jak kluci hrajou. Soustředím se hlavně na svůj výkon, abych byl platný pro mužstvo," řekl účastník letošního mistrovství světa. Švédové jsou na turnaj v Soči už od středy, dějiště si osahali prohrou 2:3 s domácím Ruskem. „Nemyslím, že by jejich o pár dnů delší znalost prostředí měla hrát nějakou roli."

Reklama

Související témata: