Hlavní obsah

Velký ledový palác v Soči přestal být brzy nedobytnou ruskou tvrzí, Kovalčuk se omlouval

Soči

Ruští hokejisté chtějí doma koncem února přebírat vysněné olympijské zlato a z Velkého ledového paláce v Soči se chystali vybudovat nedobytnou domácí tvrz. Zhatili jim to už Finové, kteří v sobotu porazili sbornou na Channel One Cupu 3:2.

Foto: Profimedia.cz

Trojice ruských hokejistů se snaží odstavit od puku Fina Jarna Koskirantu.

Článek

S podporou téměř devíti tisíc diváků, kteří museli na cestě do hlediště podstoupit opakovanou sérii bezpečnostních kontrol, Rusové skoro celý zápas mačkali Finy v jejich obranném pásmu, za pražského Lva chytající brankář Engren ale čaroval.

Nakonec rozhodlo Kovalčukovo vyloučení v závěru utkání za stavu 1:1. Finsko devadesát vteřin před koncem využilo početní výhody a zasadilo tím Rusům rozhodující ránu. Domácí vzápětí  hráli také přesilovku, ještě ji zvýraznili odvolání brankáře, jenže ani v šesti proti čtyřem se nepodařilo srovnat, naopak Suomi za 31 vteřin později přidali další trefu. Až v předposlední sekundě utkání stihl Radulov už pouze korigovat.

Diváci v Soči, kteří nejsou zvyklí na vlastní oči sledovat hokej nejvyšší úrovně, přesto bouřlivým potleskem odměnili ruské hráče, z jejichž tváří se ale dalo vyčíst obrovské zklamání. "Byl to zbytečný faul, který vzal šanci týmu a zklamal diváky," kál se Ilja Kovalčuk, o jehož olympijské nominaci nikdo v Rusku nepochybuje.

Mizerná koncovka mrzela

Nejen největší hvězda se ale omlouvala, také obránce Ilja Nikulin měl provinilý výraz. "Chtěli jsme Finům vrátit prohru z Karjaly, jenže dopadlo to jinak, než bychom si přáli. Herní převaha, pokud není vyjádřena dostatečným počtem gólů, je málo platná," tvrdil zkušený zadák, jenž by se mohl na ledě v Soči také ukázat při ZOH.

Kovalčuk hledal příčinu překvapivé porážky i v horší efektivitě koncovky. "Nedokázali jsme využít šance a finský gólman měl svůj den," tvrdil útočník Petrohradu. "Přitom bych řekl, že jsme měli lepší pohyb i kombinační souhru než v prvním zápase se Švédy. Jen potřebujeme lépe realizovat gólové příležitosti. Pořád máme ale šanci získat první místo v turnaji, mělo by stačit porazit v neděli Čechy," mínil Kovalčuk.

Na špatnou koncovku upozorňoval i kouč sborné Zinetula Biljaledtinov. "Měli jsme vyhrát a je těžko vysvětlitelné, proč se tak nestalo. Měli jsme 36 střel v utkání a dali jen dva góly, tam bych hledal odpověď. Když odstraníme problém se zakončením, objevíme hodně pozitivních prvků ve hře," podotkl trenér.

Reklama

Související témata: