Hlavní obsah

Rusko - Finsko 2:3Finové pokořili Rusy na jejich domácí půdě

Soči

Hokejisté Finska nechali zapomenout na úvodní porážku z Prahy a po přesunu do Soči porazili na turnaji Channel One Cup domácího favorita Rusko 3:2. Průběžné vedení v celé sérii Euro Hockey Tour právě před sbornou díky tomu navýšili na sedm bodů. K výhře nasměroval finský výběr přesilovkový gól v závěru zápasu, který vstřelil Teemu Hartikainen. Při power play Rusů přidal pojistku Juha-Pekka Hytönen, domácí stihli už jen snížit.

Článek

Již 26 vteřin po úvodním buly si oba celky zkusily hru ve čtyřech, ale první větší šanci viděli diváci až v 10. minutě při přesilovce Finů, kdy Pesonenovu ránu vytěsnil gólman Barulin. Poté už byl podle předpokladů ve větší permanenci jeho finský protějšek Engren, ale nepřekonal ho Radulov ani při přesilovce Kovalčuk, jemuž rána z mezikruží ideálně nesedla.

Z druhé části uběhlo 64 sekund a Seveřané šli překvapivě do vedení. Jormakka zakončil povedenou individuální akci fantastickou přihrávkou před prázdnou branku na Palolu a ten nezaváhal. Na druhé straně nebezpečně pálil Prochorkin, na vyrovnání si ovšem museli Rusové ještě počkat.

Ve 25. minutě si Radulov v krátké době vynutil dva fauly a Finové se museli víc než minutu a půl bránit ve třech proti pěti. Gólman pražského Lva sice dlouho odolával, ale nakonec přece jen kapituloval, když jeho zakrytého výhledu využil bek Čudinov a připsal si třetí gól na turnaji. Krátce nato minul z dobré pozice Tichonov.

Finsko se zkraje třetí třetiny pořádně zapotili

Po polovině zápasu napálil obránce Denisov tyč. V končící 35. minutě uháněl Jarmakka úplně sám proti Barulinovi, jenže mu zamířil  pouze do připravené lapačky. Šanci vrátit Finům vedení měl poté ještě Palola, ale stav se do druhé přestávky už nezměnil.

Úvod třetího dějství přinesl nejprve velké šance Rusů, ti se ovšem následně museli bránit dvěma přesilovkám soupeře v krátkém sledu a při Puustinenově střele měli i trochu štěstí, že nešla mezi tyče. Sborná pak zvýšila obrátky, větší možnost si ale nepřipravila.

V 58. minutě musel na trestnou lavici Kovalčuk a Hartikainen dokázal plachtící kotouč ze vzduchu poslat do branky. Rusko sáhlo ke hře bez brankáře, vynutilo si přesilovku, ale prázdnou branku dokázal trefit z velkého úhlu bekhendem Hytönen. Rusové už jen snížili v čase 59:59.

Hokejový turnaj Channel One Cup, třetí díl série Euro Hockey Tour:
Rusko - Finsko 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 27. Čudinov (Medveděv), 60. A. Radulov (Kovalčuk) - 22. Palola (Jormakka, Koho), 59. Hartikainen (Salmela), 60. Hytönen. Rozhodčí: Fraňo, Šír (oba ČR) - Sadovnikov, Zacharenkov (oba Rus.). Vyloučení: 5:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 8851.
Rusko: Barulin - Čudinov, Medveděv, I. Nikulin, J. Birjukov, Denisov, Zubarev, Kiselevič, Rjasenskij - Kovalčuk, Šipačov, A. Radulov - Popov, Těreščenko, Pěrežogin - Tichonov, Burmistrov, Panarin - Averin, Soin, Kokarev - Prochorkin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
Finsko: Engren - Nummelin, Salmela, Karalahti, Mäenpää, Jaakola, Jalasvaara, Ohtamaa - Puustinen, Koskiranta, Pesonen - Palola, Koho, Jormakka - Donskoi, Kemppainen, Rajala - J. Sallinen, Hytönen, Huhtala - Hartikainen, T. Sallinen. Trenér: Erkka Westerlund.

Reklama

Související témata: