Hlavní obsah

Rusko - Česko 1:2Úžasné! Hokejisté triumfovali na turnaji v Soči, báječným obratem udolali i domácí Rusy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
41. Radulov (trestné střílení) 1 : 0
43. Nosek 1 : 1
45. Novotný 1 : 2
Záznam online reportáže

Soči
Aktualizováno

Olympijská generálka v Soči dopadla pro české hokejisty na podtrženou jedničku. V neděli porazili 2:1 domácí Rusy. Do vedení šla sice první sborná, Češi ale záhy dvěma góly skóre otočili. Všechny tři branky utkání padly v rozmezí čtyř minut. Česko slaví triumf na Channel One Cupu a v dějišti ZOH 2014 tak zatím prožívá báječné chvíle.

Foto: Aleš Krecl, ČTK

Brankář Salák si proti Rusům hodně zachytal zejména v první třetině.

Článek
Fotogalerie

Hlediště se přes přísné bezpečnostní kontroly i složitější přístup diváků do Olympijského parku stihlo ještě před začátkem zaplnit a téměř deset tisíc ruských fanoušků vytvářelo v hale hodně bouřlivou kulisu. Nabuzený domácí tým se taky hned vrhnul do útoku a hned v prvních třech minutách zasypal Saláka několika střelami.

Ruský tlak se české mužstvo sice snažilo mírnit pečlivou defenzivní prací, přesto trávilo většinu času v obranném pásmu. Na sborné byla patrná snaha odčinit sobotní klopýtnutí s Finy, na uzdě je držel pouze bezchybný Salák. Ruský hokejový uragán postupně sílil, ale čeští hráči v krátkém sledu přečkali Kovářovo i Novotného vyloučení. Dobrým pohybem nedovolili soupeři víceméně ani postavit přesilovkovou šablonu.

Dál se ale hrálo podle ruských not. Zatímco Jerjomenko nemusel za celou první třetinu předvést ostřejší zásah, Saláka nápor domácích nutil k permanenci. Nejlepší vytáhl asi proti Těreščenkovi, jenž zblízka hodně nebezpečně dotíral. Poměr střel 13:2 pro sbornou po úvodním dějství vypovídá jasně o tom, co se na ledě v Soči dělo.

Ve druhé třetině Češi přidali

Ruské mužstvo výborně bruslilo a nepouštělo české hráče téměř k ničemu, naštěstí ale Čechům fungovala  obranná činnost. Teprve ve 27. minutě přišlo reálné ohrožení domácí svatyně, když Nedvěd našel před brankou volného Hlinku, ale jeho střelu se štěstím zachytil Jerjomenko.

Národní tým se osmělil, za chvíli se stejně odvážně prodral před branku i Buchtele a Nosek se snažil o dorážku. Hodně horko pak bylo na druhé straně Salákovi, kterého se Rusové snažili i s pukem natlačit do branky, ale proti Popovovi vytáhla petrohradská gólmanská hvězda další úžasný zásah.

Hra měla skvělý spád, celá hala se parádně bavila. Rusové měli navrch herně i počtem šancí, české mužstvo se však statečně rvalo o bod potřebný pro triumf v turnaji. Když ale Radulov už po osmnácti vteřinách třetí třetiny chladnokrevně proměnil trestné střílení, nařízené za Ševcův faul, zaplněný Velký ledový palác Bolšoj vybuchl nadšením.

Ruská radost se záhy rozplynula

Získané vedení mělo umocnit ruskou pohodu, naštěstí už za dvě minuty přišla česká odpověď. Kousal se natlačil až před branku a Nosek dorážku proměnil v premiérový reprezentační gól. Domácí zůstali jako opaření a po 105 vteřinách inkasovali znovu. Radil sebral Rusům za bránou puk a Šimánek ho nabídl volnému Novotnému, který pohotově překonal Jerjomenka.

Diváci jen vyděšeně zahučeli a najednou se karta zápasu otočila. České mužstvo si daleko víc dovolovalo, herní projev byl už naprosto vyrovnaný. Rusové trochu hledali klid, nechtěli se však smířit s tím, že by ztratili druhý zápas ve dvou dnech. Kovalčuk šest minut koncem trefil tyčku. Na druhé straně měl rozhodnutí na hokejce Červenka, jenže neproměnil.

Osmdesát vteřin před koncem Rusové sáhli k power play, jenže nedostali se ani ke střele a český triumf na turnaji se stal skutečností.

V závěrečném zápase turnaje porazili Finové v severském derby Švédy 4:2. Tým Suomi skončil na Channel One Cupu za Čechy druhý, Švédové se ziskem pouhého bodu poslední. Finsko si tak již s předstihem zajistilo triumf v celém seriálu Euro Hockey Tour.

Hokejový turnaj Channel One Cup v Soči:
Rusko - ČR 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 41. A. Radulov z trestného střílení - 43. T. Nosek (Kousal, Buchtele), 45. Novotný (Šimánek). Rozhodčí: Rantala, Salonen (oba Fin.) - Sadovnikov, Zacharenkov (oba Rus.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 9897.
Rusko: Jerjomenko - Medveděv, Čudinov, Zubarev, I. Nikulin, Rjasenskij, Denisov, Kablukov, Kiselevič - A. Radulov, Šipačov, Kovalčuk - Pěrežogin, Těreščenko, Popov - Tichonov, Burmistrov, Panarin - Prochorkin, Averin, Kokarev. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
ČR: Salák - Zámorský, Ševc, Krajíček, Barinka, Němec, Čáslava - P. Nedvěd, J. Hlinka, Červenka - Sekáč, Jan Kovář, Vondrka - Radil, Novotný, Šimánek - T. Nosek, Kousal, Buchtele. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Finsko - Švédsko 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 26. J. Sallinen (Huhtala, Mäenpää), 34. Jormakka (Palola, Koho), 47. Hartikainen (Jalasvaara, Pesonen) – 24. Engqvist (Klingberg, Bang), 51. Engqvist, 59. Palola (Hytönen, Kemppainen).
Tabulka Channel One Cupu:
1.ČR321006:28
2.Finsko320017:66
3.Rusko310026:73
4.Švédsko300125:91
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 12 33 : 19 29
2 Rusko 12 26 : 21 15
3 Česko 12 15 : 30 15
4 Švédsko 12 25 : 29 13

Reklama

Související témata: