Hlavní obsah

Zejména gólmani nemohli pro olympiádu udělat víc, pochvaloval si Hadamczik

Soči

Tři zápasy, tři výhry a po jedenácti letech znovu triumf na Channel One Cupu. Česká hokejová reprezentace se navíc v Soči prezentovala výbornými výkony, řada hráčů si řekla o to, aby je kouč Alois Hadamczik zařadil do své nominace pro únorové olympijské hry. „Zejména gólmani nemohli udělat víc,“ konstatoval lodivod českého nároďáku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alois Hadamczik na střídačce české hokejové reprezentace.

Článek

Je triumf v Soči náplastí na dřívější bolístky reprezentační sezóny?

Mužstvo si sedlo herně i charakterově, dalo si vysvětlit, co přesně chceme hrát a toho se drželo. Taky parta se dala daleko líp dohromady než na předchozích akcích. Zaskvěli se gólmani, Salák zachytal v Soči stejně úžasně jako předtím Kovář v Praze.

V čem byla největší přednost vítězného mužstva?

Zkušení hráči v čele s Nedvědem byli silní na puku, vzali to za správný konec. Měli jsme vůdčí osobnosti i mládí, které se nebálo a nedělalo chyby, takže taky skvěle zapadlo. Jsem rád, že turnaj měl z českého pohledu úplně jinou herní kvalitu a určitě i tohle nahrálo adeptům olympijského startu.

Řekli si hráči z Evropy výraznější způsobem o start na olympiádě?

Určitě tady byli hráči, o kterých hodně vážně v souvislosti s olympiádou uvažuju a výkony, které tady předvedli, je přiblížily nominaci. Jména ode mne neuslyšíte, ale morálně by určitě nebylo vhodné nechat je stranou za to, co pro mužstvo odvedli. Zejména gólmani nemohli udělat víc, líbila se mi i součinnost v obraně a umím si představit v nominaci i hráče, kteří zatím třeba tolik zmiňovaní v médiích nebyli.

Jak složité bude vaše rozhodování o konečné podobě olympijského týmu?

Mohu si teď ještě čtrnáct dnů dávat pětky dohromady a zvažovat, jak dokáží hráči obstát na širokém kluzišti. Porovnám schopnosti adeptů z NHL a Evropy, pak už bude jen na mně jako trenérovi, abych našel správné typy. Máme hodně dobrých hokejistů, ale musím si výběr zdůvodnit a říct, tihle mně vyhovují do olympijského kádru. Jejich jména 7. ledna oznámím.

Špatné zprávy ale přicházejí ze zámoří ohledně Hertlova zdraví. Mluvil jste s ním?

Mluvil. Má tuhé koleno a vyšetření magnetickou rezonanci naznačuje, že bude měsíc mimo hru. Musím zjistit podmínky nominace. Abych neztratil jedno místo, kdybych tam zařadil teď zraněného hráče a on pak ani v únoru nebyl zdravý. Jestli ho budu smět vyměnit. O Hertla bych hodně stál, nemůžu si ale dovolit vzít na olympiádu hráče, který by nebyl v pořádku.

Reklama

Související témata: