Hlavní obsah

Finsko - Rusko 2:1Finové porazili Rusko i počtvrté v tomto ročníku EHT

Finští hokejisté porazili Rusko i ve čtvrtém vzájemném utkání v rámci aktuálního ročníku Euro Hockey Tour. Na úvod Švédských her Oddset Hockey Games v Helsinkách zvítězili 2:1.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Finové Ville Pokka (vlevo) a Petteri Wirtanen v souboji s Rusem Andrejem Loktjonovem.

Článek

Souboj nejlepších týmů seriálu skončil potřetí za sebou rozdílem jediné branky, pouze v srpnu na Českých hrách v Pardubicích vyhráli Finové 2:0.

Přes jedenáct tisíc diváků v Hartwall Areně poprvé rozjásal v sedmé minutě Komarov, který po Kontiolově přihrávce otevřel skóre tvrdou ranou od modré čáry a využil přesilovou hru po vyloučení Kuzněcova. Pak měli v první části dvě početní výhody Rusové, ale žádnou nevyužili.

V přesilovce neuspěl ani kanonýr Ovečkin, který měl velkou šanci v 32. minutě. Útočník Washingtonu nedal v reprezentaci gól už 418 minut. Naposledy skóroval v úvodním utkání olympijského turnaje v Soči proti Slovinsku.

Brzy nato mohla Ovečkinova neproměněná šance jeho tým mrzet. Kutuzov byl vyloučen za držení a za necelou minutu ho vrátil do hry Kontiola, jenž zakončil parádní kombinaci Finů do odkryté branky. Chudobin už nestačil proti jeho střele zasáhnout.

Ovečkin v roli asistenta

Ruský gólman podržel své mužstvo v 53. minutě, kdy se vrátil na led z trestné lavice Pokka a hned se dostal do úniku. Sborná sice v zápase přestřílela svého soupeře 31:16, ale prosadil se až v čase 58:43 Kuljomin z levého kruhu po Ovečkinově přihrávce.

"V zásadě se mi nás výkon líbil, měli jsme spoustu šancí, ale zradila nás produktivita. Dostali jsme dva góly v přesilovce, sami dali jeden. Ve hře pět na pět jsme ale v druhé a třetí třetině dominovali," prohlásil ruský kouč Oleg Znarok. "Hoši ukázali srdce, za stavu 0:2 bojovali až do konce. Myslím, že se nám ještě nepovedlo obnovit síly. Je to škoda, moc jsem si přál vyhrát," dodal.

Jeho protějšek Erkka Westerlund byl spokojen s hrou svého týmu v obraně, k ofenzívě měl výhrady. "Mohlo to být lepší, máme na čem pracovat," uvedl.

Finové, kteří už mají jisté vítězství v Euro Hockey Tour, se v sobotu již ve Stockholmu utkají se Švédskem. Rusové se střetnou s českým týmem, který na úvod ve čtvrtek porazil Švédy 3:2.

Turnaj Oddset Hockey Games, závěrečný díl Euro Hockey Tour (hráno v Helsinkách):
Finsko - Rusko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Komarov (Hietanen, Mantylä), 37. Kontiola (Hietanen, Lehterä) - 59. Kuljomin (Ovečkin). Rozhodčí: Hodek, Pešina (oba ČR) - Suominen, Puolakka (oba Fin.). Vyloučení: 6:5. Využití: 2:1. Diváci: 11 675.
Finsko: Koskinen - Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Ohtamaa, Lajunen, Marttinen, Kivistö, Pokka - Keränen, Kontiola, Lehterä - Hytönen, Immonen, Komarov - Pakarinen, Sallinen, Huhtala - Pöysti, Wirtanen, Savinainen. Trenér: Erkka Westerlund.
Rusko: Chudobin - Kutuzov, Medveděv, Zajcev, Denisov, Bělov, Orlov, Čudinov, Zubarev - Plotnikov, Šipačov, Ovečkin - Kuljomin, Burmistrov, Širokov - Kuzněcov, Loktionov, Tichonov - Varnakov, Zubov, Glinkin. Trenér: Oleg Znarok.

Reklama

Související témata: