Hlavní obsah

Špaček: Dvě třetiny jsme nehráli vůbec dobře, jen díky Salákovi jsme udrželi dobrý výsledek

S výkonem v prvních dvou třetinách zápasu proti Švédsku, které čeští hokejisté na úvod Oddset Hockey Games porazili 3:2, nebyl asistent reprezentačního trenéra Jaroslav Špaček spokojen. Podle něj se ale český tým ve třetí třetině zlepšil a soupeře už tolik do šancí nepouštěl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistent trenéra Jaroslav Špaček (vpravo), trenér Vladimír Růžička a druhý asistent trenéra Ondřej Weissmann během utkání s Dánskem.

Článek

"Myslím si, že jsme dvě třetiny vůbec nehráli dobře. Bylo tam hodně chyb, hlavně ve středním pásmu a potom v naší obranné třetině, kde jsme nechávali volné hráče mezi kruhy. Zkoušeli jsme je napadat na zadním mantinelu a propadali jsme. Jen díky Sašovi Salákovi jsme udrželi dobrý výsledek," řekl novinářům Špaček.

Češi drželi po dvou třetinách nerozhodný stav 2:2, už na konci druhé dvacetiminutovky ale mohli strhnout vedení potřetí na svou stranu. Vítěznou trefu nakonec zaznamenal ve 47. minutě Jakub Petružálek. "My jsme vždy vedli a Švédové jen dotahovali, což je taky důležité, vytvořili jsme tím na ně tlak. Dokázali jsme si vytvořit šance a dát gól, to je důležité. Naše hra nebyla uhlazená, zapracovávali jsme další hráče, kteří přišli, trošku to trvá. Švédové hráli dobře, důrazně a možná půlku zápasu nám trvalo, než jsme se s tím vyrovnali," uvedl Špaček.

Do víkendových zápasů s Ruskem a Finskem chtějí trenéři na nedostatcích zapracovat. "Chceme se podívat na video, bylo tam opravdu hodně chyb. Dostali jsme také dva góly v oslabení, to je další věc, kterou musíme nacvičit. Neblokovali jsme střely a našemu gólmanovi jsme při tom nepomohli."

Špaček: Jágr se do toho pomalu dostane

Ve třetí třetině ale podle Špačka přišlo zlepšení. "Stáhli jsme hru na šest obránců, takže to byla další věc, kterou jsme si vyzkoušeli do budoucna. Šlapalo to líp, uzavírali jsme prostor mezi kruhy a Švédové už tolik šancí neměli," prohlásil Špaček. "Udělali jsme pár změn, tlačili jsme na kluky, aby byli agresivní. Myslím, že se ze začátku trošku báli hrát a byli zaskočení tempem. Začali jsme pak líp bruslit, napadat a jednoduchými přihrávkami jsme Švédy přehrávali. Měli jsme i další šance, že jsme jeli sami na bránu."

Hvězda týmu Jaromír Jágr se uvedl hned v 15. vteřině přihrávkou na gól Tomáše Mojžíše a Špaček je rád, že dvaačtyřicetiletý útočník se už na turnaji ve Stockholmu sehrává před světovým šampionátem s mužstvem. "Pro Jardu je to taková startovní pozice. Já si myslím, že třeba nebude spokojený s svým výkonem, ale má nové spoluhráče. Je tu jiný systém než v New Jersey a na větším hřišti," uvedl Špaček.

Podle něj Jágr teprve vyladí formu, ve čtvrtek nastoupil po dvoutýdenní pauze od konce sezóny Devils. "Myslím, že se do toho pomalu dostane. Máme další tréninky a další zápasy. Jsme rádi, že je tady dřív, aby si na to zvyknul a i celý mančaft se přizpůsobil. Každý přijde z jiného klubu, tady už jsme na jedné lodi a musíme tlačit náš systém. To je hrozně důležité a věřím, že i Jardovi to bude sedět," dodal Špaček.

Nechali nás tam samotné, říká Petružálek

Dvou okének ve švédské obraně spojených se zaváháním při střídání využili čeští hokejisté při vstupu do Oddset Hockey Games a slavili výhru 3:2. Na únik Martina Zaťoviče z úvodu druhé třetiny ještě domácí odpověděli díky Magnusi Nygrenovi, ale znovu Seveřany zapomenutý Jakub Petružálek ve 47. minutě blafákem do forhendu rozhodl.

"Můj gól i Martina Zaťoviče byl po brejkách, nechali nás tam samotné. Špatně střídali. Po krásných dlouhých nahrávkách jsme to zakončili," řekl novinářům Petružálek, jenž uspěl s blafákem do forhendu. "Dostal jsem krásný pas. Nejdřív jsem myslel, že budu možná střílet. Gólman (Nilsson) je dlouhej, snažil jsem se ho vzít přes celé brankoviště, padnul u první tyčky. Je těžký proti takovému gólmanovi najít skulinku. Nám se to dneska povedlo."

Češi vyhráli šestý ze sedmi zápasů před mistrovstvím světa a Petružálka těší, že systém trenérského tria Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček funguje jak proti Dánsku, Norsku, Švýcarsku, tak i proti Švédsku. "Jsem rád, že to, co jsme předvedli v prvních šesti zápasech v Euro Hockey Challenge, jsme přenesli i sem. Dneska to byl těžší soupeř, z top čtyřky, a přesvědčili jsme se, že s nimi můžeme hrát, když budeme všichni plnit systém, který nám trenér dá," uvedl Petružálek.

Salák chytal i přihrával

Zaťoviče vyslal do úniku obránce Jakub Krejčík a asistenci měl i brankář Alexander Salák. "Výborná přihrávka...," smál se. "Mám takovou kliku, že to přihraju bekovi za bránu. On to krásně přihrál, Martin Zaťovič dál krásný gól. Musím poděkovat klukům a asi mě to bude stát večeři," doplnil Salák.

Podle gólmana Petrohradu bylo důležité, že Češi byli efektivní v koncovce a nepustili soupeře do vedení. "Je těžké proti nim hrát. Mají dobrou defenzívu, my jsme byli hrozně efektivní, když jsme z toho mála střel dali tři branky. Určitě bylo důležité, že jsme vedli, protože oni to umí zavřít, dneska ale nemohli," uvedl Salák.

Obě branky inkasoval v oslabení. "Švédové hráli klasicky dobře před bránou. Dali z toho dvě branky, byli vůbec celý zápas nepříjemní, lítalo to kolem brány. Měli jsme kliku, že to párkrát netrefili," dodal Salák.

Všichni si pochvalovali přínos Jaromíra Jágra, který se hned v úvodu uvedl asistencí. "Hrál výborně, je to legenda. Je dobře, že jel s námi sem, že se kluci můžou sehrát," řekl Salák.

Reklama

Související témata: