Hlavní obsah

Rusko - Česko 6:0Reprezentace schytala těžký debakl od Rusů, hotovo bylo za první třetinu. Jágr nedohrál

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Tichonov 1 : 0
7. Plotnikov 2 : 0
12. Loktionov 3 : 0
19. Zubov 4 : 0
26. Loktionov 5 : 0
49. Tichonov 6 : 0
Záznam online reportáže

Stockholm/Praha
Aktualizováno

Debakl 0:6 schytala česká hokejová reprezentace ve svém druhém vystoupení na Švédských hrách od Rusů. Rozhodnuto bylo už po první třetině, ve které sborná nastřílela čtyři branky. Útočník Jaromír Jágr duel kvůli naraženému stehnu nedohrál, do kabin předčasně zamířil na začátku druhé třetiny. V neděli Růžičkovi svěřenci zakončí závěrečný podnik seriálu Euro Hockey Tour zápasem proti Finsku a i přes sobotní výprask stále mají naději turnaj ve Stockholmu vyhrát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Jaromír Jágr během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Rusové si od samého úvodu vytvořili velký tlak a hned v první minutě byli blízko vedoucímu gólu. Kovář, který v brance českého týmu nahradil oproti čtvrtečnímu souboji se Švédy Saláka, vychytal Šipačova a pak měl i štěstí, že puk po odrazu od brusle Zámorského neskončil za jeho zády.

Na druhé straně zahrozil obránce Jordán a Vasilevského musela zachránit tyč, v pokračující akci ale Jordán fauloval a sborná svou první přesilovku využila. Tichonov sice nastřelil brankovou konstrukci, Kovář si ale kotouč nešťastně srazil patou do branky. O minutu později navíc Rusové zužitkovali i druhou hru v početní převaze, když skóroval Plotnikov.

Růžičkův výběr pak sice na chvilku zabral, dokázal soupeře zavřít v jeho obranném pásmu, nicméně chyběla střelba. Výjimkou byla jen teč Petružálka, puk ale těsně minul pravou tyčku. To Rusové nemilosrdně trestali takřka každé české zaváhání. Tak jako když na obranné modré čáře upadl obránce Mozík a v přečíslení dvou na jednoho skóroval Loktionov.

Jágr odešel na začátku druhé třetiny do kabin

Tím však hrůzná první třetina pro český tým ještě neskončila. V její předposlední minutě totiž nahodil puk na bránu Jakovlev a před Kovářem úspěšně tečoval Zubov. A to o chvilku později mohl přidat už pátý gól Ovečkin, orazítkoval ale jen pravou tyč.

Na začátku prostřední části hry zamířil do kabin kvůli "koňaru" do stehna Jágr a ve zbytku duelu už se na ledě neukázal. Češi se snažili alespoň o čestný úspěch, v útoku ale častokrát propadávali, čímž nabízeli Rusům prostor k brejkům. Jeden takový se naskytl v 26. minutě Loktionovovi, jenž měl tolik času, že si Kováře položil k ledu, aby pak zakončoval nad beton brankáře. A nebýt českého gólmana, mohl být náskok sborné ještě větší, protože Šipačov i Bělov se ocitli v dalších vyložených šancích.

Ty české naopak nepřicházely, šlo jen o náznaky. A když Rusko využilo ve třetím dějství zásluhou Tichonova třetí přesilovku, bylo to už 6:0. Což platilo i po závěrečné siréně, neboť Ovečkin už podruhé v zápasu trefil tyčku.

I přes drtivou porážku však Růžičkův tým stále má naději Švédské hry vyhrát. V neděli ale potřebuje zvítězit v základní hrací době nad již jistým vítězem letošního ročníku Euro Hockey Tour Finskem, zároveň ale musí spoléhat na to, že Rusové neporazí za tři body Švédy. Češi navíc bojují se sbornou i o druhé místo v celkovém pořadí letošního EHT, aktuálně jsou Rusové o bod vpředu.

Oddset Hockey Games:
Rusko - Česko 6:0
Branky a nahrávky: 6. Tichonov (Šipačov, Plotnikov), 7. Plotnikov (Šipačov, Tichonov), 12. Loktionov (Kuzněcov), 19. Zubov (Jakovlev), 26. Loktionov (Kutuzov), 49. Tichonov (Orlov, Ovečkin). Rozhodčí: Björk, Sjöqvist - Dahmén, Yletyinen (všichni Švéd.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:3. Diváci: 2358.
ČR: Jakub Kovář - Kolář II, Mojžíš, Zámorský, Vitásek, Mozík, Jank, Jordán, Krejčík - Jágr, Hudler, Rolinek - Petružálek, Klepiš, Vondrka - Radil, Kousal, Buchtele - Gulaš, T. Nosek, Zaťovič - od 21. navíc Kašpar. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Rusko: Vasilevskij - Nikulin, Orlov, Bělov, Jakovlev, Zajcev, Kutuzov, Čudinov, Zubarev - Plotnikov, Šipačov, Ovečkin - Kuzněcov, Loktionov, Tichonov - Kuljomin, Burmistrov, Širokov - Kalinin, Zubov, Dadonov. Trenér: Oleg Znarok.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 12 33 : 19 29
2 Rusko 12 26 : 21 15
3 Česko 12 15 : 30 15
4 Švédsko 12 25 : 29 13

Reklama

Související témata: