Hlavní obsah

Česko - Švédsko 3:4 SNEricssonovy trefy Čechy nesrazily. Národní tým padl se silnými Švédy až v nájezdech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Ericsson 0 : 1
22. Ericsson 0 : 2
23. Filippi 1 : 2
35. Zámorský 2 : 2
40. Smoleňák 3 : 2
40. Petersson 3 : 3
65. Klasen (rozhodující nájezd) 3 : 4
Záznam online reportáže

Helsinky
Aktualizováno

Čeští hokejisté předvedli na Karjale další velmi sympatický výkon. Po čtvrteční těsné porážce s Finskem (1:2) podlehli v Helsinkách Švédům 3:4 po samostatných nájezdech, když rozhodující exekuci provedl ve druhé sérii Linus Klasen. Svěřenci trenéra Růžičky si do tabulky úvodního podniku Euro Hockey Tour připsali první bod. V neděli od 11 hodin uzavřou své účinkování na turnaji střetnutím s Ruskem.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Autor dvou švédských gólů Jimmie Ericsson (vpravo) v souboji s českým obráncem Adamem Poláškem.

Článek
Fotogalerie

Trenér Vladimír Růžička provedl oproti čtvrtečnímu zápasu s Finskem několik změn v sestavě. Reprezentační debut zažil třinecký brankář Hrubec a došlo i na další nováčky. Na ledě dostali prostor nejproduktivnější sparťan v letošní extraligové sezóně Polášek a mladý plzeňský útočník Simon. Hrál i obránce Doudera a zlínský forvard Holík, naopak jen z triubuny tentokrát sledovali zápas Roth, Jank, Orsava a Lev.

Češi vstoupili do utkání velmi dravě. Byli aktivní ve středním pásmu, výtečně bruslili a soupeři v první třetině zle zatápěli. Po několika nebezpečných pokusech měl první gól na holi Simon, bekhendem ale Nilssona nepřekonal. Jeho šance však přiměla kouče Pära Martse vybrat si oddechový čas. Švédský kouč byl hodně nespokojený. Jeho svěřenci měli pomalý přechod do útoku, poměr střel v první třetině byl 4:11 v jejich neprospěch. Jedinou vážnější příležitost si Seveřané vypracovali v 9. minutě. Petersson vyhrál souboj za bránou, posunul kotouč Klasenovi, jeho pokus zblízka na přední tyč ale Hrubec vyrazil.

Češi neustálě hrozili. Ve 14. minutě měl tutovku Radil, který obdržel krásnou přihrávku od Zohorny, ovšem střelu pardubického útočníka na vyrážečku Nilsson zneškodnil.

Ericsson zaskočil Čechy

Národní tým odehrál první třetinu velmi dobře, ke spokojenosti mu chyběly jen góly, jenže po přestávce přišel šok. Hned zkraje putoval na trestnou lavici za podražení Zohorna a Seveřané početní výhodu využili. Jimmie Ericsson se po zaváhání Poláška protáhl až před Hrubce a zamířil přesně k pravé tyči. Uběhlo jen 22 vteřin a výběr Tří korunek jásal podruhé! Ericsson zůstal na ledě, vyjel si mezi kruhy a podruhé v zápase skóroval.

Čechy ale rychlé trefy nezlomily. O minutu později Filippi nádhernou křížnou ranou pod břevno vrátil svůj tým zpět do utkání. A možnost na vyrovnání přišla hned vzápětí. Češi hráli devětapadesát sekund přesilovku pět na tři, Nilsson však udržel Švédům těsný náskok.

Růžičkovi svěřenci se přesto vyrovnání nakonec dočkali. Ve 33. minutě byl vyloučen Klasen, Filippi ještě na švédského brankáře nevyzrál, tři vteřiny před návratem švédského forvarda ale Zámorský dělovkou od modré propálil Nilssona.

Smoleňák otočil skóre, Petersson ale rychle srovnal

To ale ještě nebylo vše! Češi toužili před spoře zaplněnými ochozy dokonat obrat a v čase 39:23 Smoleňák zacílil přesně pod víko. Švédové ale přispěchali s bleskovou odpovědí. Petersson šikovně tečoval Klasenovo nahození a bylo znovu srovnáno.

Po brankově bohaté druhé části začala ta třetí obrovskou šancí Pohla, který se před Nilssonem zjevil zcela sám, ale minul tři tyče. Smůlu měl Birner, jenž ve 48. minutě orazíkoval tyč. Závěr zase patřil Tre Kronor. Hrubec předvedl vynikající zákrok zejména proti Wandellovi. Tři body mohl Čechům zajistit těsně před třetí sirénou Pohl, Nilssona ale neobelstil.

V pětiminutovém prodloužení branka nepadla a vítěze tak musely určit až samostatné nájezdy. V nich byli šťastnější Švédové. Engqvist v první sérii neuspěl, Klasen s Peterssonem ovšem síť rozvlnili, a protože Smoleňák ani Svačina neproměnili, radovali se Seveřané z bonusového bodu.

Hokejový turnaj Karjala, první díl Euro Hockey Tour:
Česko - Švédsko 3:4 po sam. náj. (0:0, 3:3, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 23. Filippi (T. Kubalík), 35. Zámorský (Svačina), 40. Smoleňák (Birner, Radil) - 22. Ericsson (Hersley), 22. Ericsson (Paulsson), 40. Petersson (Klasen, Fransson), rozhodující nájezd Klasen. Rozhodčí: Kaukokari, Rantala - Pesonen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Diváci: 2994.
ČR: Hrubec - Zámorský, Polášek, Mozík, M. Doudera, Vitásek, Krejčík, Pláněk, Kempný - Pohl, Roman, Svačina - Valský, T. Zohorna, Holík - Radil, Birner, Smoleňák - T. Kubalík, Filippi, Simon. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Švédsko: Nilsson - Hersley, Fransson, Burström, Rahimi, Lundgren, Urbom, Andersén - Thuresson, Lundqvist, Danielsson - Petersson, Wandell, Klasen - Brithén, Engqvist, Riddervall - Paulsson, Ericsson, Janmark-Nylén - Ullström, Axelsson. Trenér: Pär Marts.
Porazí čeští hokejisté v neděli na turnaji Karjala tým Ruska?
Ano
65,4 %
Ne
34,6 %
Celkem hlasovalo 2881 čtenářů.

Reklama

Související témata: