Hlavní obsah

Finsko - Švédsko 0:3Švédové ovládli severské derby a vyhráli turnaj Karjala

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Klasen 0 : 1
24. Axelsson 0 : 2
29. Hersley 0 : 3

Helsinky
Aktualizováno

Hokejisté Švédska na závěr turnaje Karjala v Helsinkách vyhráli nad domácím Finskem 3:0 a ovládli první díl série Euro Hockey Tour. O branky vítězů se postarali Linus Klasen, Dick Axelsson a Patrik Hersley, gólman Henrik Karlsson dokázal jako jediný na turnaji udržet čisté konto. Finové po první ztrátě skončili o bod druzí.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Švédská radost. Linus Klasen (vlevo) jásá po gólu proti Finům s Patrikem Hersleyem.

Článek

Finové, jimž by stačilo k prvenství v turnaji získat dnes jediný bod, v úvodní části přestříleli soupeře poměrem 12:4, přesto první třetinu prohráli. V úvodu pomohla Karlssonovi tyč, domácí pak nevyužili ani dvě přesilovky a v 18. minutě udeřili Švédové. Franssonova střela se od zadního mantinelu odrazila ke Klasenovi, který z pravé strany z úhlu překonal Engrena.

Výběr Suomi nevyužil na přelomu první a druhé třetiny ani třetí početní výhodu a ve 24. minutě se opět prosadilo Švédsko. Za bývalého gólmana Lva Praha Engrena protlačil puk zblízka Axelsson. Před polovinou duelu navíc překonal finského brankáře povedenou ranou bez přípravy zadák Hersley.

Švédové pak ještě promarnili dvě početní výhody. Před druhou přestávkou byli blízko čtvrté trefě, když Ullström rozezvučel horní tyčku za zády svého bývalého spoluhráče ze Lva.

Ve 45. minutě se Karlsson vyznamenal při Immonenově zakončení do odkryté branky. Stejně si vedl krátce nato proti Marttinenovi. V 57. minutě mohl většinu hlediště alespoň jednou rozjásat Hartikainen, když dobře pálil na vzdálenější tyč, gólman Karlsson však vytáhl výtečný zákrok betonem. Finové krátce poté sáhli k power play, na čestný úspěch ale přes velký tlak ani touto cestou nedosáhli.

Turnaj Karjala v Helsinkách, první díl Euro Hockey Tour:
Finsko - Švédsko 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 18. Klasen (Fransson), 24. Axelsson (Ericsson, Thuresson), 29. Hersley (Ridderwall). Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Rus.) - Nieminen, Neva (oba Fin.). Vyloučení: 4:6. Bez využití. Diváci: 11.563.
Finsko: Engren - Hietanen, Koistinen, Lajunen, Näkyvä, Kivistö, Lindell, Ohtamaa, Marttinen - Hartikainen, Immonen, Kiiskinen - Palola, Filppula, Osala - J. Pesonen, Wirtanen, Petrell - Tuppurainen, Kemppainen, Junttila. Trenér: Kari Jalonen.
Švédsko: Nilsson - Hersley, Fransson, Burström, Rahimi, Lundgren, Urbom - Thuresson, Ericsson, Axelsson - Petersson, Wandell, Klasen - Danielsson, Lundqvist, Janmark-Nylén - Ridderwall, Engqvist, Ullström - Brithén, Paulsson. Trenér: Pär Marts.

Reklama

Související témata: