Hlavní obsah

Švédové chtějí přivézt do Prahy více hvězd z NHL. Je pro ně atraktivnější než Minsk, tvrdí

Helsinky

Švédští hokejisté v neděli před vyprodanou Hartwall Arenou v Helsinkách zničili v prestižním derby domácí Finy 3:0 a poprvé od roku 1997 slavili vítězství na turnaji Karjala, nicméně Tre Kronor se rozhodně nenechávají unášet vlnou euforie.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Švédská radost. Linus Klasen (vlevo) jásá po gólu proti Finům s Patrikem Hersleyem.

Článek

I přes vítězství v zápase i turnaji nebyl kouč Tre Kronor Per Marts spokojen. Potěšily ho jen výsledky, nikoli předváděná hra. „Nevzdáme se úrovně, jaké bychom chtěli s týmem dosáhnout. Třeba bych chtěl, aby se obránci snažili hrát, a ne se jen otáčeli zpátky. Soupeřům kolikrát stačilo forčekovat s jedním hráčem a byli jsme ztraceni," stěžoval si Marts.

Jeho tým přitom vyhrál na turnaji všechny tři zápasy, byť Rusy a Čechy porazil až po samostatných nájezdech. Švédům je ale jasné, že Karjala Cup je jen příprava a pozornost tak upírají především k hlavnímu vrcholu sezóny, jímž je mistrovství světa v Praze.

Tentokrát by na šampionát rádi dorazili s větším počtem hráčů z NHL. Naposledy totiž měli v týmu pro MS v Minsku jen tři hráče se stálým angažmá v nejprestižnější lize světa - Gustava Nyquista, Mattiase Ekholma a Mikaela Backlunda.

Na inspekci do NHL až na jaře

„Na papíře šlo o jeden z nejslabších týmů Tre Kronor na posledních šampionátech," napsal na adresu posledních bronzových medailistů švédský list Aftonbladet.

Na vrchol stávající sezóny by chtěli Seveřané dorazit s mnohem věhlasnějším týmem. Kouč Per Marts by také rád lépe načasoval svoji inspekční cestu po NHL. A to až na březen, kdy bude více zřejmé, kteří hráči by mohli být k dispozici.

„Tentokrát nenavštívíme NHL uprostřed sezóny, jako jsme to dělali dříve. Per Marts tam teď plánuje vyrazit, až bude jasněji o play off. Je pak snazší se třeba dohodnout s hráči, kteří se do vyřazovacích bojů nedostanou," prozradil generální sekretář švédského svazu Tommy Boustedt švédským novinářům.

Podle něj bude navíc pro hráče z NHL Praha a Česká republika celkově atraktivnější než třeba Minsk. „Ano, jednoznačně. Praha v květnu, to rozhodně nezní špatně. Základní část NHL končí už 11. dubna, pro hráče tak bude dost času na to, aby se připravili na šampionát," dodal Boustedt.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články