Hlavní obsah

Na Švédy s Francouzem v bráně. V takové atmosféře ještě nechytal, říká trenér Weissmann

S Pavlem Francouzem v brance nastoupí čeští hokejisté ve čtvrtečním utkání Channel One Cupu v pražské O2 areně proti národnímu týmu Švédska. O dva dny později proti Finům, už v Soči, dostane příležitost gólman Jakub Kovář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Pavel Francouz během tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

„Mezi oběma brankáři není velký rozdíl, nakonec jsme se pro první zápas rozhodli pro Pavla. Máme ho v extralize na očích, celou sezónu chytá výborně," říká o litvínovském brankáři asistent reprezentačního trenéra Ondřej Weissmann.

„Bude pro něj zajímavé chytat před vyprodanou nebo skoro vyprodanou O2 arenou, v takové atmosféře asi ještě nechytal. Ale on to zvládne, má to v hlavě srovnaný a pracuje na sobě," nebojí se Weissmann, že by Francouze bouřlivá kulisa semlela.

V sobotu proti Finům vyjede do branky Jakub Kovář. Kdo to bude o den později na závěr turnaje proti Rusům, ještě trenéři nemají jasno. Kouč Růžička si už v úterý pohrával s myšlenkou, že by proti sborné gólmany zhruba v polovině duelu protočil. „I to je jedna z variant, uvidíme podle situace," uvedl Weissmann.

V jaké sestavě vyrukují Češi na Švédy:
Francouz - Němec, Kolář, Krajíček, Vitásek, Zámorský, Polášek, Pláněk, Kempný - Červenka, Sobotka, Klepiš - Horák, Smoleňák, Birner - Radil, Jan Kovář, Zaťovič - Řepík, Filippi, Valský

Proti Švédům reprezentace nastoupí s kompletními čtyřmi pětkami, mimo hru zůstanou obránci Mozík s Emingerem a útočníci Hrňa, Mertl a Simon. Na středečním dopoledním tréninku národní tým piloval hru v početní převaze a oslabení. V první přesilovkové formaci se objeví čtyři forvardi (Sobotka, Červenka, Smoleňák, Klepiš bude na postu obránce na modré čáře) a jediný bek Němec.

„Kuba Klepiš takhle hrál už předtím a chceme na to navázat. Slibujeme si od toho, že budeme v přesilovkách víc střílet, zatím si až moc nahráváme a něco vymýšlíme," přiznává Weissmann, který spolu s Růžičkou a Jaroslavem Špačkem už své svěřence připravovali u videa na hru Švédů.

„Je to důrazné a silné mužstvo, trošku máme problémy s jejich variantami po vhazováních. Svým křížením jsou specifičtí, špatně se přebírají. I ve středu si ukážeme nějaké věci, času ale není zase tolik, abychom se na ně připravili úplně detailně. Doufám, že nás nepřekvapí nějakou novinkou," uzavírá Weismmann.

Utkání s výběrem Tří korunek začíná ve čtvrtek v 18:30, přímý přenos vysílá ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: