Hlavní obsah

Česko - Švédsko 4:6Češi během 75 vteřin ztratili tříbrankový náskok a ani proti Švédům se nedočkali první výhry v sezóně

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Kovář 1 : 0
14. Birner 2 : 0
24. Červenka 3 : 0
31. Hersley 3 : 1
31. Hersley 3 : 2
32. Fransson 3 : 3
36. O. Němec 4 : 3
44. Fransson 4 : 4
55. Janmark-Nylén 4 : 5
57. Johnson 4 : 6
Záznam online reportáže

Praha

Ani ve čtvrtém zápase sezóny se česká hokejová reprezentace nedočkala vítězství. Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky přitom měli zápas Channel One Cupu proti Švédům v pražské O2 areně výborně rozehraný, když ještě v polovině zápasu vedli 3:0, pak ale během 75 vteřin o náskok přišli a nakonec prohráli 4:6.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní čeští hokejisté (Jan Kovář, Jan Kolář, Michal Birner) po porážce se Švédskem.

Článek
Fotogalerie

Český tým hnaný dopředu téměř vyprodanou pražskou O2 arenou nezačal nejlépe. Hned v první minutě měl obrovské štěstí, když Lundqvist z pár kroků netrefil odkrytou branku, a pak zase musel děkovat gólmanovi Francouzovi, že lapil Möllerovu tutovku.

S přibývajícími minutami se však osmělovali i domácí. Horák sice nejprve po vynikající pobídce od Klepiše svůj premiérový start gólem neoslavil, ve čtrnácté minutě už se však Růžičkovi svěřenci dočkali. A to hned dvakrát!

Jan Kovář našlápl na vlastní modré čáře, aby pak už v útočné třetině přesnou ranou na Nilssonovu vyrážečku ukázal, proč v aktuální sezóně patří mezi tři nejproduktivnější hráče KHL. Za dalších 52 vteřin Nilsson vyrazil Horákovu střelu k Birnerovi, který úspěšnou dorážkou zaznamenal v desátém reprezentačním duelu první gól.

Po oddechovém čase přišel obrat

A když v úvodu prostřední třetiny přidal po Klepišově pasu Červenka třetí zásah, byli Švédové zralí na ručník. Jenže po oddechovém čase, který si kouč Märts vyžádal, český tým zcela vypadl z role. Obránce Hersley ranou od modré snížil a o pouhých čtrnáct vteřin později tentýž hráč po vyjetí zpoza mantinelu překonal Francouze bekhendem znovu, takže Češi měli už jen jednobrankový náskok.

Kouč Růžička zareagoval timeoutem, jenže o necelou minutu později už bylo po trefě Franssona srovnáno. Na tři zásahy potřebovali Seveřané jen 75 sekund... Na ledě se od této chvíle začala přiostřovat, hlavně zásluhou Švédů. Thörnbergův útok na Horáka hlavním arbitrům unikl, ten Rahimiho na Klepiše už ale nikoli a švédský zadák, jehož se ihned vydal pomstít kapitán Smoleňák, zamířil s trestem na pět minut a do konce utkání předčasně do kabiny.

Češi tak měli k dispozici sice jen sedmivteřinovou dvojnásobnou přesilovku, Němcovi ale stačily jen čtyři vteřiny, aby Čechům vrátil ztracený náskok. Zkraje třetí třetiny si ale Fransson vybruslil zpoza branky, vymetl levý horní růžek a bylo to 4:4. Pět minut před třetí sirénou navíc ztratil puk v obranném pásmu Valský a Janmark z ostrého úhlu trefil mezeru mezi Francouzovými betony. A když pak další chybu, tentokrát Horáka, potrestal Johnson šestým gólem, bylo rozhodnuto.

Češi se v pátek letecky přesouvají do hlavního dějiště turnaje v Soči, kde o den později nastoupí proti Finům a v neděli proti domácím Rusům.

Hokejový turnaj Channel One Cup, hráno v Praze:
Česko - Švédsko 4:6 (2:0, 2:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 14. Jan Kovář (Radil, Zaťovič), 14. Birner (Horák), 24. Červenka (Klepiš, Zámorský), 36. Němec (Krajíček, Červenka) - 31. Hersley (Omark, Jimmie Ericsson), 31. Hersley (Petersson), 32. Fransson (Omark, Möller), 44. Fransson (Omark, Ericsson), 55. Janmark (Junland), 57. Johnson. Rozhodčí: Boman, Levonen (oba Fin.) - Lhotský, Suchánek (oba ČR). Vyloučení: 3:2, navíc Smoleňák 10 minut - Rahimi 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 16 348.
Česko: Francouz - Němec, Kolář II, Krajíček, Vitásek, Zámorský, Polášek, Pláněk, Kempný - Klepiš, Sobotka, Červenka - Birner, Horák, Smoleňák - Radil, Jan Kovář, Zaťovič - Řepík, Filippi, Valský. Trenéři: Vladimír Růžička, Jaroslav Špaček a Ondřej Weissmann.
Švédsko: Nilsson - Gustafsson, S. Kronwall, Hersley, Fransson, Junland, Rahimi, Burström, Johnson - Rödin, Sjögren, Ullström - Janmark-Nylén, J. Lundqvist, Ridderwall - Möller, Jimmie Ericsson, Omark - Petersson, Ryno, Thörnberg. Trenéři: Pär Marts a Peter Popovic.

Reklama

Související témata: