Hlavní obsah

O atmosféře jako v Praze můžeme jen snít, píší ve Švédsku po výhře nad Čechy

Praha

Po obratu z 0:3 na konečných 6:4 proti České republice v Praze pochopitelně sklízí švédští hokejisté od novinářů ze své vlasti hodně chvály. Hráči Tre Kronor zatím vyhráli všechny zápasy v sezóně, na čemž má podle expertů podíl především zlepšení hráčů v ruské Kontinentální lize.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bob a Bobek, maskoti hokejového MS 2015 během utkání v rámci turnaje Channel One Cup, ČR - Švédsko.

Článek

„KHL je ta nejlepší věc, co se Třem korunkám mohla stát, na druhou stranu je nejhorší pro domácí švédský hokej. Je ale evidentní, že hráči v Kontinentální lize vyrostou, jsou lepší, rychlejší a tvrdší. Švédský tým tak v rámci Euro Hockey Tour snad nikdy nebyl lepší," vychvaluje v komentáři svěřence Pera Martse stockholmský večerník Aftonbladet.

„Vezměte si třeba Patricka Hersleyho, jenž býval ještě loni v Leksandu dost nepohyblivý a statický. Sice už tehdy měl extrémně tvrdou a přesnou střelu, nicméně v Rusku se zlepšil i ve všem ostatním. Proti České republice to byl vlastně on sám, kdo způsobil obrat v zápase," dává list za příklad zadáka Novosibirsku, který dal dva góly během 14 vteřin. Snížil tak na 2:3 a posadil Švédy znovu do sedla.

Deník Expressen zase vyzdvihuje výkon útočníka Linuse Omarka, jenž hraje KHL za Jokerit Helsinki (za národní tým si zahrál poprvé od roku 2010) a také Jimmieho Ericssona z Petrohradu.

„Jimmie Ericsson odehrál skvělý zápas. Pokud bude mít nešťastný brankář Pavel Francouz po zápase noční můry, bude v nich nejspíš Ericsson figurovat. Francouz přes něj opakovaně mnoho neviděl, Ericsson si před bránou zkrátka počíná fantasticky. Otázkou však je, jestli by vůbec stál o to bombu od Hersleyho vidět," píše Expressen.

Ve Švédsku může opravdu panovat s týmem takřka absolutní spokojenost. Jediné, co mohli Seveřané v Praze Čechům opravdu závidět, byla fantastická atmosféra v O2 areně, která ostře kontrastovala s prázdnými tribunami při nedávných světových šampionátech ve Stockholmu.

„Tohle bylo poprvé po mnoha letech, kdy jsem odcházel ze zápasu, na tak často a oprávněně kritizovaném turnaji, s úsměvem. Normálně si musím dávat dvojité espresso, abych u ospalých zápasů Euro Hockey Tour udržel pozornost. Když dali Češi gól na 3:0, najednou jsem se mezi těmi 18 tisíci fanoušky cítil jako Švéd strašně osamělý. Ano čtete správně, dorazilo přesně 17 600 fanoušků. Zahajovací zápas Čechů ze Švédy (na šampionátu 2015) tu byl vyprodaný za hodinu. Tohle je pro organizátory MS ve Švédsku leda tak vlhký sen," rýpl si komentátor Aftonbladetu Mats Wennerholm.

Reklama

Související témata: