Hlavní obsah

Švédsko - Rusko 2:3Rusové udolali na Channel One Cupu Švédy. Výhru sborné zařídil Kovalčuk

Hokejisté Ruska uspěli i ve druhém utkání na Channel One Cupu v Soči, zdolali v prvním utkání dnešního dne Švédsko 3:2 a vyhráli turnaj. O tom ale rozhodl až podvečerní zápas, v němž Finové zdolali Česko 3:2 po samostatných nájezdech. O vítězný obrat z 1:2 na 3:2 se postaral dvěma góly ruský kapitán Ilja Kovalčuk. Rusové se zároveň dotáhli s 10 body do čela Euro Hockey Tour na Švédy, kteří poprvé v sezóně prohráli.

Foto: Petr Horník, Právo

Útočník Ilja Kovalčuk zařídil obrat Ruska v duelu se Švédskem.

Článek

Utkání předcházel slavnostní program, při kterém se dočkal ocenění a bouřlivého aplausu bývalý kapitán sborné Alexej Mozorov. Sedmatřicetiletý mistr světa z let 2008 a 2009 a stříbrný medailista z olympijských her v Naganu z roku 1998 po minulé sezóně ukončil kariéru.

Rusko nastoupilo v brance s Barulinem a na lavičce místo zraněného Jerjomenka, který ve čtvrtek vychytal výhru 2:0 proti Finsku, byl Galimov. Sborná získala vedení v páté minutě šťastnou brankou při Sjögrenově vyloučení. Bělovova rána se odrazila od zadního mantinelu a Rahimi srazil kotouč za Karlssonova záda.

Šance měli i Švédové. V první třetině ještě dokázal Barulin ve spolupráci s obránci Möllerovu velkou možnost vyřešit, ale ve 25. minutě po rychlém brejku zakončil kombinaci Omarka a Möllera Ericsson přesně mezi betony ruského gólmana.

Obrat dokonal Kovalčuk

Seveřané pak měli štěstí při dalším Sjögrenově trestu po ráně Kovalčuka a vzápětí trefil i Zaripov pravou tyč. V 29. minutě ale Barulinovi prošlo mezi betony nahození beka Hersleyho, který si připsal už třetí trefu na turnaji.

Při šancích na obou stranách obstaral třetí výhru Rusů v Euro Hockey Tour v řadě Kovalčuk. Nejdříve ve 39. minutě při Johnsonově trestu zakončoval po Čudinovově přihrávce do odkryté branky a ve 44. minutě ranou od modré čáry o pravou tyč rozhodl.

Hokejový turnaj Channel One Cup, součást Euro Hockey Tour:
Rusko - Švédsko 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Bělov (Kovalčuk, Čudinov), 38. Kovalčuk (Šipačov, Čudinov), 44. Kovalčuk (Šipačov, Čudinov) - 25. Jimmie Ericsson (Möller, Omark), 29. Hersley (Thörnberg). Rozhodčí: Fraňo, Pešina (oba ČR) - Sadovnikov, Zacharenkov (oba Rus.). Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. Diváci: 10 100.
Rusko: Barulin - Bělov, Čudinov, Kutuzov, Medveděv, Zajcev, Mironov, Zubarev, Jakovlev - Plotnikov, Šipačov, Kovalčuk - Zaripov, Zubov, Mozjakin - Averin, Burmistrov, Grigorenko - Karpov, Kalinin, Kokarev. Trenér: Oleg Znarok.
Švédsko: Karlsson - Gustafsson, S. Kronwall, Hersley, Fransson, Junland, Rahimi, Burström - Thuresson, Sjögren, Rödin - Petersson, Ryno, Thörnberg - Möller, Jimmie Ericsson, Omark - Janmark-Nylén, J. Lundqvist, A. Johnson - Ridderwall. Trenér: Pär Marts.
Tabulka Channel One Cupu:
1.Rusko220005:26
2.Švédsko210018:73
3.ČR100014:60
4.Finsko100010:20

Reklama

Související témata: