Hlavní obsah

Donskoi si se mnou na konci nájezdů pohrál, přiznal Jakub Kovář

Soči

Ani dlouhá série samostatných nájezdů proti Finsku neprolomila šňůru pěti porážek českých hokejistů na úvod sezony. Po prohře 2:3 po samostatných nájezdech mají Češi další pokus na Channel One Cupu v Soči v neděli proti Rusku, v němž se budou snažit alespoň posunout z poslední na třetí pozici. Hrdinou rozstřelu se stal Fin Joonas Donskoi, který v šesté i sedmé sérii překonal gólmana Jakuba Kováře.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Brankář Jakub Kovář

Článek

Ve třetím kole mohl rozhodnout obránce Ondřej Němec, ale Mikka Koskinena neprostřelil. V šesté sérii na trefu Vladimíra Sobotky zareagoval už poprvé Donskoi a po neúspěchu Jana Kováře i rozhodl. "Měli jsme tam nájezd, kterým jsme mohli vyhrát, pak už jsme to jen bránili, nebo spíše já. Ten poslední hráč si tam se mnou na konci pohrál," řekl novinářům Jakub Kovář.

"Udělal to výborně. Při tom prvním nájezdu jsem už nečekal, že to dokáže tahle stáhnout do prázdné brány. Když jel podruhé, tak jsem se tam snažil být tak, aby mě neroztáhnul jako u toho prvního, a on to trefil rychle z první pod břevno. Dvakrát mi nedal šanci," navázal gólman Jekatěrinburgu.

Mrzelo jej, že český tým neměl v utkání více štěstí. "Byl to vyrovnaný zápas, který došel spravedlivě do nájezdů, a v té dlouhé přetahované byli Finové šťastnější. To už není o hokeji, ale taky o štěstíčku a o těch dovednostech," uvedl Jakub Kovář.

Smolný úvodní gól

Smůla potkala český tým i při prvním gólu na konci první třetiny, kdy pokus Samiho Lepistöho tečoval mezi betony českého gólmana Erik Hrňa. "Byl to samozřejmě nešťastný gól. Letěla tam střela vedle brány a náš hráč mi to kopnul mezi nohy a už jsem nestihl s tím nic dělat," řekl Kovář.

Jeho bratr Jan stejně jako Donskoi jel v rozstřelu třikrát, ale uspěl jen jednou. "Nápady ještě byly, ale moc jsem asi u toho třetího nájezdu přemýšlel. Měl jsem zvolit něco jednoduššího, protože ten gólman je opravdu hodně velký a do stran dosáhne. Jeden gól ze tří nájezdů je málo, měl jsem dát ještě aspoň jeden," prohlásila opora Magnitogorsku.

Podle Jana Kováře ale Češi začali zápas ztrácet i ve třetí třetině, před kterou vedli 2:1. "Mrzí to. Zase jsme šli do třetí třetiny s vedením a mám takový pocit, že se trošku toho bojíme a hrajeme jenom zataženě. Místo abychom hráli pořád to samé, co nás zdobilo třeba v té druhé třetině. Dostali jsme gól v oslabení a už jsme hráli jen tak zatažení, soupeř nás tlačil a měl tam ještě mnohem víc šancí. Musíme hrát aktivněji, když vedeme," myslí si třetí nejproduktivnější hráč KHL.

Nemáme se za co stydět, míní Radil

Útočník Lukáš Radil, který ve 24. minutě vyrovnal na 1:1, litoval, že mužstvo nedokázalo po další trefě Dominika Simona ještě pojistit náskok. "Je to škoda, protože si myslím, že tenhle zápas jsme mohli vyhrát. Za stavu 2:1 jsme tam měli nějaké šance, které jsme mohli proměnit a odskočit. Nájezdy už jsou pak taková loterie. Ale myslím, že jsme dneska hráli dobře a nemáme se za co stydět," prohlásil Radil.

Věří, že tým převede podobný výkon v neděli proti Rusku a už čekání na výhru ukončí. V neděli s Ruskem do toho musíme jít úplně stejně. Musíme se od toho dobrého výkonu odrazit, jít dál a třeba Rusy porazíme," doplnil Radil, který odehrál všech pět zápasů v této sezóně.

Oproti čtvrteční porážce v Praze se Švédskem 4:6 český tým zlepšil defenzivu, ale podle Jana Kováře to stále ještě nebylo ideální. "Pořád tam měl soupeř ve třetí třetině hodně šancí a i prodloužení mu patřilo, takže zase tak dobré z obrany to nebylo," dodal centr druhé formace.

Také doufá, že s Ruskem už přijde výhra. "Jde o to si hlavně odpočinout a nachystat se na to v hlavě. Rusové mají jisté první místo, budou hrát určitě v klidu, takže to chce na ně pořádně nastoupit a překvapit je," dodal Jan Kovář, jehož může čekat i souboj se spoluhráči z elitního útoku Metallurgu Sergejem Mozjakinem a Danisem Zaripovem.

Reklama

Související témata: