Hlavní obsah

Návrat do reprezentace po devíti letech! Růžička povolal na Rusy veterána Ručinského

Praha

Návrat po dlouhých devíti letech! Hokejový veterán Martin Ručinský si znovu zahraje za český národní tým, jehož dres naposledy oblékal na olympijských hrách 2006 v Turíně. Třiačtyřicetiletého útočníka Litvínova zařadil kouč reprezentace Vladimír Růžička do nominace pro dvě domácí utkání proti Rusku, které se v rámci podniku Euro Hockey Tour uskuteční 5. února v Karlových Varech a o dva dny později v pražské O2 areně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Ručinský si po devíti letech znovu zahraje za národní tým.

Článek

Končí období testování mladších a na mezinárodní scéně příliš neostřílených hráčů. Trenér Růžička už dopředu avizoval, že proti Rusům už chce dát šanci prověřeným hokejistům. Všechno už prostě směřuje ke květnovému domácímu mistrovství světa, na kterém budou Češi pod velkým tlakem.

I proto se Růžička rozhodl vsadit na Ručinského, který v aktuální extraligové sezóně září. Olympijský šampión z Nagana a trojnásobný mistr světa (1999, 2001 a 2005) táhne Litvínov, v tabulce kanadského bodování mu patří šesté místo, když si udržuje průměr bodu na zápas.

Nyní bude mít příležitost ukázat, jestli jeho extraligové výkony budou stačit i na mezinárodní scéně. Ručinský je navíc platným hráčem i do kabiny, kterou dokáže usměrnit. Právě takový hráč by se Růžičkovi na domácím šampionátu náramně hodil.

Nechybí útočná esa Sobotka, Červenka a Jan Kovář

„Martina sleduju, hraje velice dobře. V zápasech Litvínova, které jsem viděl, vždy patřil k nejlepším hráčům na hřišti. U něj nejde jen o výkony, on je vynikající i do kabiny," přiznával Růžička už na začátku prosince, že si pohrává s myšlenkou Ručinského do reprezentace povolat.

Ručinský přitom na začátku této sezóny tvrdil, že jeho návrat do reprezentace je pasé. „Já skončil po olympiádě v Turíně, od té doby je to pro mě uzavřená záležitost. Ano, trenérem je Vláďa Růžička, se kterým jsem vyrůstal v Litvínově, ale je tu plno lepších mladých hráčů a tím směrem by se měla reprezentace vydat. Jedině, kdyby se zranila všechna naše levá křídla. Myslím, že reprezentaci už nemám co dát a nemyslím, že bych na mezinárodní hokej stačil," říkal v říjnu v rozhovoru pro Právo.

Kromě Ručinského zařadil trenér do svého výběru dalších devět hráčů z tuzemské extraligy (obránce Kempného, Kleslu, Čáslavu a útočníky Svačinu, Klepiše, Romana, Radila, Adamského a Simona). Nejpočetnější zastoupení pak má s jedenácti hráči Kontinentální liga. V brance by se měli prostřídat Jakub Kovář s Alexandrem Salákem, v nominaci nechybí ani útočná esa Roman Červenka, Vladimír Sobotka nebo Jan Kovář. Čtyři hokejisté pak působí ve švédských klubech, jeden, Petr Zámorský, ve Finsku.

S žádným nováčkem, nejzkušenějším hráčem Čáslava

V šestadvacetičlenném kádru nefiguruje žádný nováček, nejméně zkušeným hráčem je se čtyřmi reprezentačními starty plzeňský forvard Dominik Simon. Nejzkušenějším je naopak pardubický obránce Petr Čáslava, jenž za národní tým odehrál 184 duelů. Za reprezentaci si po delší době zahraje obránce Rostislav Klesla, jenž naposledy startoval na MS 2007 v Moskvě.

Národní tým bude v dvojutkání proti Rusku usilovat o první vítězství v sezóně. Na předchozích turnajích Karjala a Channel One Cupu totiž prohrál všech šest duelů a získal pouhé dva body. Změnit tuto bilanci by Růžičkovým svěřencům mohli pomoct i diváci. Utkání v Karlových Varech je vyprodané, velice slušná návštěva se očekává i na souboj v pražské O2 areně.

Národní tým se se sejde k přípravě v pondělí 2. února v pražských Letňanech, kde bude trénovat do čtvrtka. Odpoledne pak odcestuje k zápasu do Karlových Varů a pak se přesune do O2 areny.

Nominace českých hokejistů na zápasy Euro Hockey Tour s Ruskem v Karlových Varech a Praze (5. a 7. února):
Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Alexander Salák (Novosibirsk/KHL)
Obránci:
Michal Kempný (Kometa Brno)
Rostislav Klesla (Třinec)
Petr Čáslava (Pardubice)
Ondřej Němec (CSKA Moskva/KHL)
Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk/KHL)
Jan Kolář (Vladivostok/KHL)
Petr Zámorský (Espoo/Fin.)
Martin Ševc (Skelleftea/Švéd.)
Jakub Krejčík (Örebrö/Švéd.)
Útočníci:
Jakub Klepiš
Martin Adamský (oba Třinec)
Ondřej Roman
Vladimír Svačina (oba Vítkovice)
Martin Ručinský (Litvínov)
Lukáš Radil (Pardubice)
Dominik Simon (Plzeň)
Roman Červenka (Petrohrad/KHL)
Jiří Novotný (Jaroslavl/KHL)
Vladimír Sobotka (Omsk/KHL)
Martin Zaťovič (Togliatti/KHL)
Petr Koukal (Jokerit Helsinky/KHL)
Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL)
Radek Smoleňák (MODO Hockey/Švéd.)
Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.)

Reklama

Související témata: