Hlavní obsah

Když bude zdravý a ve formě, počítám s Ručinským pro MS, hlásí Růžička

Praha

Ještě na začátku této sezóny vyhlašoval, že reprezentace je pro něj uzavřenou záležitostí. Tvrdil, že na hokej na mezinárodní úrovni by už nestačil a šanci by měli dostávat mladší. Jenže svými výkony v Litvínově, kde si drží průměr bodu na zápas, si Martin Ručinský o národní tým rázně řekl. A když mu kouč Vladimír Růžička zavolal, jestli by si nechtěl po devíti letech od olympiády v Turíně znovu v reprezentaci zahrát, třiačtyřicetiletý útočník kývl.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Vladimír Růžička a před ním (zleva) Radek Dvořák, Martin Ručinský, Jan Hlaváč a Jiří Fischer na MS v roce 2005 ve Vídni.

Článek

„Tak vidíte, že reprezentační kariéru ještě neuzavřel a bude zase hrát. Prostě jsem mu zavolal a domluvili jsme se," směje se v rozhovoru pro Sport.cz Růžička, který Ručinského zařadil do nominace pro únorové dvojutkání s Ruskem v Karlových Varech a v Praze.

„Martin má zájem reprezentovat, to je pro mě dost podstatný. Když vidím, v jaké formě v Litvínově hraje a jaký má na ledě pohyb... Vždyť on jezdí rychleji než někteří mladí kluci," rozplývá se Růžička nad spoluhráčem ze zlaté olympiády v Naganu 1998 a nad trojnásobným mistrem světa.

Nejen ve výkonech na ledě však vidí kouč národního týmu Ručinského přínos. „Navíc je to výborný kluk do kabiny. Plno mladých hráčů se od něj má co učit. Má spoustu zkušeností a kabinu si dokáže dobře zorganizovat. To je hodně důležitý."

Růžička: Ručinskému věřím

A Růžička na rovinu přiznává, že i kvůli tomu má Ručinský velkou šanci dostat se do kádru pro květnové domácí mistrovství světa. Takto zkušený hráč by týmu, který bude pod velkým tlakem a očekáváním veřejnosti, výrazně pomohl.

„Když bude ve formě a zdravý, určitě s ním počítám. Je to hráč, který by pro nás byl obrovským přínosem. Uvidíme, jak zvládne zápasy s Ruskem, což je i pro něho podstatné, jak mi říkal. Ale já mu věřím," hlásí Růžička.

Právě na dvě domácí utkání s Rusy, která se započítávají do seriálu Euro Hockey Tour, Růžička nominoval zkušené hráče. Na rozdíl od Turnaje Karjala a Channel One Cupu. Všechno už totiž směřuje k světovému šampionátu. „Čas utíká a už není prostor v každém zápase zkoušet mladé hráče. Není to tak, že bychom nad někým zlomili hůl, když ho teď nebereme na Rusy. Naopak bych chtěl mladíky vyzdvihnout a pochválit, jak pracovali. I když se nám nepodařilo vyhrát, tak s výkony nasazením a obrovským odhodláním jsem byl spokojený. Zvládali to velice dobře."

Proti Rusku by se už rád dočkal první výhry v sezóně. „Sice nastupujeme proti úřadujícím mistrům světa, ale chceme vyhrát," hlásí jednapadesátiletý trenér, jehož těší, jak velký zájem o oba zápasy mezi diváky panuje. Duel v Karlových Varech už je vyprodaný, velice slušná návštěva by měla zavítat i do pražské O2 areny.

„O hokej je u nás vždycky velký zájem, a když navíc přijde rok, v němž se koná mistrovství světa u nás, ještě se to zvedne. Je vidět, že český fanoušek hokej miluje. I proto musíme udělat maximum pro to, abychom konečně začali vyhrávat. A hlavně se musíme dobře připravit na mistrovství světa," uzavírá Růžička.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články