Hlavní obsah

Růžička vítal navrátilce Ručinského. Zahrnoval ho jen komplimenty a mluvil o vyučování

Praha
Aktualizováno

Pouze bez brankáře Alexandra Saláka a obránce Jana Koláře, kteří ještě dnes absolvovali zápas Kontinentální ligy a k týmu se připojí v úterý, se dnes sešla česká hokejová reprezentace před dvojutkáním s Ruskem, které ji v tomto týdnu čeká. Kouč Vladimír Růžička na srazu v pražských Letňanech vítal i útočníka Martina Ručinského. Ten se do národního týmu vrací poprvé od olympiády 2006 v Turíně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Ručinský během srazu hokejové reprezentace v pražských Letňanech.

Článek
Fotogalerie

Svými výkony v Litvínově Růžičku přesvědčil, že by jej nebylo od věci po devíti letech do reprezentace opět povolat. Třiačtyřicetiletý forvard touží dokázat, že svůj hokej z extraligy dokáže přenést i na mezinárodní scénu. Sám má sice pochyby, Růžička ale věří, že se to Ručinskému podaří.

„Jsem o tom jednoznačně přesvědčený. Je neskutečný, jak v takových letech dokáže hrát. Když se přijdete podívat na hokej Litvínova, tak Martin je vždycky nejlepším hráčem na ledě. Podle mě bude stíhat i v reprezentaci. Je zkušený, navíc je na něm vidět, že vůbec neztratil na rychlosti. Spíš mi přijde, že je teď ještě rychlejší. Je první vepředu i vzadu, jeho pohyb je fakt neskutečný," smeká Růžička před svým spoluhráčem ze zlaté olympiády 1998 v Naganu.

Ručinskému patří v kanadském bodování extraligy čtvrté místo, kvůli své produktivitě ale do nároďáku nominován nebyl. „Na bodování vůbec nekoukám. Martin hraje v ohromné formě a pohodě. Hlavně mu pomáhá, že je vynikající bruslař se skvělým skluzem. Když ho pozorujete na ledě, vůbec se nenadře, bruslí lehce. Na něj by se všichni měli koukat, jak se má bruslit. Může to vyučovat."

Růžička: Ručinský může spoluhráče stmelit

Pakliže proti Rusku vyloženě nepropadne, otevře se před ním obrovská příležitost. V květnu si zahrát na domácím světovém šampionátu. „Je ještě předčasné o tom mluvit, ale on je přesně tím, koho hledáme. Vidím v něm obrovského tahouna a zároveň i lídra do kabiny. Spoluhráče může hodně stmelit a dát je dohromady. To bude hrozně důležitý. Vždycky totiž musíte mít mezi hráči někoho, kdo v kabině dokáže něco říct. Tak doufejme, že bude zdravý a potvrzovat svoje výkony," říká na adresu trojnásobného mistra světa.

Ve dvou zápasech proti Rusům, které se započítávají do tabulky Euro Hockey Tour, bude reprezentace usilovat o vůbec první výhru v sezóně. Na Karjale a Channel One Cupu totiž prohrála všech šest duelů. Růžičku netrápí ani fakt, že se mu z různých důvodů omluvili brankář Jakub Kovář, obránce Krajíček a útočníci Klepiš s Červenkou, místo kterých povolal gólmana Hrubce, beka Nakládala a forvardy Vondrku s Tomášem Zohornou.

S Červenkou počítám pro MS, hlásí trenér

„Neřeším to, nic se neděje. Mužstvo je pořád silné, příležitost ukázat se dostanou jiní. Opravdu v tom nevidím žádný problém. Třeba s Červenkou, pokud bude zdravý a ve formě, počítám pro mistrovství světa. Chápu, že kluky platí kluby a chtějí je mít u sebe," připomíná trenér, že Kontinentální liga se na rozdíl od extraligy během reprezentačních zápasů nepřerušuje.

Až v úterý večer se k mužstvu připojí brankář Salák s obráncem Janem Kolářem, kteří ještě v pondělí absolvovali zápas KHL. Na led s národním týmem půjdou až ve středu, proto Růžička na úterní dva tréninky povolal sparťana Jana Lukáše, aby měl k Hrubcovi druhého gólmana.

První zápas s Rusy sehraje národní tým ve čtvrtek od 18:30 v Karlových Varech, odveta je na programu v sobotu od 13:00 v pražské O2 areně. „Blíží se mistrovství světa, tak jsem proti Rusům vybíral zkušenější hráče, se kterými můžu počítat právě i pro šampionát. Na něm prostě musíme mít zkušené mužstvo. Mám totiž trošku obavu, aby u mladého týmu nerozhodla nervozita," vysvětluje Růžička.

Nominace českých hokejistů na zápasy Euro Hockey Tour s Ruskem v Karlových Varech a Praze (5. a 7. února):
Brankáři:
Šimon Hrubec (Třinec)
Alexander Salák (Novosibirsk/KHL)
Obránci:
Michal Kempný (Kometa Brno)
Rostislav Klesla (Třinec)
Petr Čáslava (Pardubice)
Ondřej Němec (CSKA Moskva/KHL)
Jakub Nakládal (TPS Turku/Fin.)
Jan Kolář (Vladivostok/KHL)
Martin Ševc (Skelleftea/Švéd.)
Petr Zámorský
Jakub Krejčík (oba Örebrö/Švéd.)
Útočníci:
Michal Vondrka (Sparta)
Martin Adamský (Třinec)
Ondřej Roman
Vladimír Svačina (oba Vítkovice)
Martin Ručinský (Litvínov)
Lukáš Radil
Tomáš Zohorna (oba Pardubice)
Dominik Simon (Plzeň)
Jiří Novotný (Jaroslavl/KHL)
Vladimír Sobotka (Omsk/KHL)
Martin Zaťovič (Togliatti/KHL)
Petr Koukal (Jokerit Helsinky/KHL)
Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL)
Radek Smoleňák (MODO Hockey/Švéd.)
Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.)

Reklama

Související témata: