Hlavní obsah

Malinko stárnu, ale je to pocta, říká Němec před svým jubilejním zápasem proti Rusům

Praha

Jubilejní sté utkání za českou hokejovou reprezentaci sehraje dnes obránce Ondřej Němec. Navíc v Karlových Varech, tedy na místě, odkud jel poprvé na akci národního týmu. „Je to docela zvláštní, že právě na takový zápas se vracím do Varů, kde jsem nebyl pět let, od svého odchodu do Ruska,“ prozrazuje třicetiletý hráč moskevského CSKA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Němec přichází na sraz hokejové reprezentace před dvojutkáním s Ruskem.

Článek

„Stovka je skvělá meta a pro mě pocta. Ale taky se ukazuje, že malinko stárnu," tvrdí. Dobře si pamatuje na svůj premiérový start. „Byla to Karjala v listopadu 2008 s Mírou Blaťákem v obraně. Byl jsem z toho docela vyklepaný a myslím, že po druhé třetině mě Růža i stáhnul. Teď už je to trošku jiné, nějaké zkušenosti jsem nasbíral," vzpomíná Němec a vybavuje si i premiérový gól z února 2009, který vstřelil na Švédských hrách domácím.

Vrcholným zážitkem pro něj zůstává finále MS 2010 v Kolíně nad Rýnem. „To nehraje člověk každý den. Možná bylo jedno za celou kariéru, takový zápas navždy zůstane v paměti." Rád by ale ještě nějaké starty přidal. „Záleží, jestli mi bude držet zdraví. Musím to zaklepat, za celých sedm let jsem měl jenom jedno vážnější zranění. Mám i velkou podporu rodiny, žena s dětmi se pro mě obětují," děkuje Němec.

S asistentem trenéra sborné se hecoval

Obdivuje spoluhráče Ručinského, který se vrátil do reprezentace pouhých pět týdnů před 44. narozeninami. „Člověk zírá a žasne, v jaké Růča přijel formě. Když vidíte na ledě, jak bruslí, tak mu to tady devadesát devět procent kluků může závidět," uvažuje Němec, jenž je po prosincovém přestupu z Mytišči v novém působišti spokojený.

„Příjemná změna, když přijdete z týmu, který byl na hraně play off a nemůže si dovolit žádný zápas prohrát, do mužstva, kde všechno klape a je nejlepší v lize. Každý zná své místo, trenéři mi věří. Chodím na přesilovky, hraju hodně. Individuality Radulov, da Costa, Grigorenko táhnou mančaft a ostatní dělají vše pro to, abychom došli co nejdál," míní.

Němec se teď hecoval s asistentem trenéra sborné Nikitinem, jehož potkává právě v CSKA. „Říkal jsem mu, že si nemůžeme dovolit posedmé v sezóně prohrát. On vyhrožoval, že nám to jejich mladí kluci znepříjemní."

Reklama

Související témata: