Hlavní obsah

Je dobré mít soupeře, kterého nemusíte. Pro nás jsou to Rusové, říká Smoleňák

Nečeká se od něj, že bude rozhodovat zápasy a bude na něm stát hra celého týmu. Přínos Radka Smoleňáka tkví v něčem jiném. Kapitán současné české hokejové reprezentace to potvrdil i ve čtvrtečním utkání proti Rusům v Karlových Varech. Soupeři se fyzickou hrou snažil co nejvíce znepříjemnit hru, přispěchal na pomoc, když si sborná dovolovala na jeho spoluhráče. „Jsem velký, mám sto kilo, takže to nemůže dělat malinký Dominik Simon,“ říkal Smoleňák po pátečním tréninku.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Radek Smoleňák při tréninku české hokejové reprezentace před druhým zápasem s Ruskem.

Článek

Tvrdý styl hry vám sedí, že?

Vždycky mě to nabudí. Kolikrát je to i dobré, protože se soupeř soustředí na mě a kluci pak mají klid a víc prostoru. Nemůžu samozřejmě ze sebe dělat úplnýho blba, ale chodit do brány je moje práce. Prostě se nezměním, budu to dělat dál.

Je těžké se v zápalu boje kontrolovat, abyste nepřekročil hranu a zbytečnými fauly naopak mužstvo neoslabil?

Stačí nebýt úplně blbej... (směje se). Když jsem před bránou a někdo mě sekne, vrátím mu to. Musíte se postavit a držet při sobě, jako třeba včera Rosťa (v závěru zápasu Klesla mstil v šarvátce faul Timkina právě na Smoleňáka). To je frajer, který má spoustu odehráno a postaví se za spoluhráče. Přesně tyhle věci potřebujeme a do dalších zápasů nám to pomůže. Nemůžeme mít dvanáct útočníků, kteří chtějí něco vymýšlet. Občas je potřeba přitvrdit.

Navíc tím vysíláte vzkaz soupeři, že si nemůže dovolit všechno...

To je přesně ono. Neříkám, že se musíme řezat, ale gólmana je třeba chránit. Nesmíme být za otloukánky! Hokej se mění a někdo musí dělat i věci, které nejsou úplně populární a kolikrát bolí.

Očekáváte, že i sobota v O2 areně proti sborné bude vypjatější?

Všichni víme, jak to s Rusy máme.

Jsou pro vás zápasy proti nim prestižnější než s jinými soupeři?

Jednoznačně! Tak, jak to mají Švédové s Finy, to máme my s Rusy. Je jedině dobře, když má tým někoho, koho úplně nemusí. Baví to lidi, pro nás je zase snazší se nahecovat.

Těšíte se, jak si znovu zahrajete před vyprodanou O2 arenou?

Bude to super. Není to jak před roky, kdy se tyhle zápasy hrály třeba v Mariánkách. Teď na nás chodí plný baráky. Je hezký, jak nám lidi dávají najevo, že při nás budou stát i dál, ať se děje, co se děje. Je na nás, abychom jim to vrátili a dokázali jim, že stojí za to dát peníze za lístek. Jedině výkonem jim totiž můžeme poděkovat.

Když jste před zaplněnou O2 arenou hráli naposledy, podlehli jste týden před Vánoci Švédům 4:6, přestože jste ještě v polovině utkání vedli 3:0. Vezmete si z toho ponaučení?

Je třeba se z toho poučit, ale nesmíme se v tom hrabat. Už je to minulost a tu neovlivníme.

Reklama