Hlavní obsah

Česko - Rusko 4:3Češi porazili Rusy i podruhé, dramatickou bitvu rozhodl trestným střílením Svačina

Praha

Dvakrát sice přišli o vedení, čeští hokejisté však utkání s Ruskem přesto dokázali dotáhnout do vítězného konce, když triumfovali 4:3 a sbornou tak porazili i podruhé během tří dnů. Dvěma brankami se o to před více než šestnáctitisícovou návštěvou v pražské O2 areně zasloužil Michal Vondrka. Vítěznou trefu zaznamenal necelých pět minut před koncem utkání Vladimír Svačina, který proměnil trestné střílení a připsal si svůj první gól v národním týmu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vladimír Svačina po vstřelení vítězného gólu českého týmu v druhém utkání s Rusy.

Článek
Fotogalerie

Stejně jako ve čtvrtek v Karlových Varech se do branky českého týmu postavil Alexander Salák, zejména složení útočných formací však doznalo změn. Do první formace se místo Simona posunul Gulaš, do sestavy kouč Růžička zařadil i vítkovické forvardy Romana se Svačinou a obránce Krejčíka s Poláškem.

V úvodu duelu byli Češi aktivnější a po zásluze šli do vedení. Při přečíslení dvou na jednoho přiťukl Tomáš Zohorna puk Vondrkovi a sparťanský útočník, který v pátek pečetil gólem výhru 3:0, tentokrát skóre otevřel, když se trefil přesně nad lapačku gólmana Šaryčenkova. O dvě minuty později se na levém křídle protáhl Roman, poslal kotouč před branku, kde jej do sítě doklepl Zohorna a bylo to už 2:0.

Jenže ne nadlouho. Už za třicet vteřin totiž Slepyšev svým tělem tečoval mimo Salákův dosah nahození Grigorijeva a platnost gólu následně potvrdil i videorozhodčí. A když navíc za necelou minutu zamířil Lazarev po rychlém kontru přesně pod Salákův levý beton, začínalo se de facto od začátku.

Vondrka druhým gólem vrátil Čechům vedení

Začátek prostřední třetiny patřil sborné a domácí museli děkovat Salákovi, že neprohrávali. V 25. minutě mířili tři Rusové na jediného obránce. Střelu Gavrikova Salák vyrazil a Slepyšev naštěstí z dorážky minul odkrytou branku. Další okénko české obrany pak využil Glinkin, ztroskotal ale na Salákovi.

Byli to však Češi, kdo šel znovu do vedení. Ševc parádní přihrávkou přes celé kluziště našel na útočné modré zapomenutého Vondrku. Ten v sólovém úniku nic nevymýšlel a ranou na lapačku slavil svůj druhý zásah. Krátce poté si Rusové dovolovali v přerušené hře na Ručinského a následovala hromadná strkanice. V ní si nejaktivněji počínali Klesla a Grigorjev, kteří stejně jako Smoleňák s Andrejem Popovem obdrželi dvouminutové tresty.

Svačina rozhodl proměněným trestným střílením

V třetí části Rusové znovu odpověděli; Andrej Popov po příhře od zadního mantinelu pálil z první a srovnal na 3:3. Domácím mohl hned vzápětí vrátit náskok Čáslava, jeho projektil od modré čáry ale orazítkoval horní tyčku. V 56. minutě byl Svačina faulován v sólovém úniku a sudí nařídili trestné střílení. A vítkovický forvard ho mazácky proměnil, když si Šaryčenkova položil k ledu, aby pak poslal puk pod horní tyčku. Ve dvanáctém reprezentačním zápase se tak dočkal prvního gólu.

Svačina pak svým faulem národní tým ještě oslabil, Rusové navíc svou přesilovku umocnili odvoláním gólmana Šaryčenkova. Novotný s Krejčíkem sice prázdnou branku minuli, o těsný náskok už ale Růžičkův výběr nepřišel.

Reprezentace nyní má pauzu do začátku dubna, kdy se v dvojutkání v rámci Euro Hockey Challenge střetne v Norsku s domácím národním týmem.

Euro Hockey Tour v Praze:
Česko - Rusko 4:3 (2:2, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 8. Vondrka (T. Zohorna, Koukal), 10. T. Zohorna (Roman, Zaťovič), 30. Vondrka (Ševc, Kempný), 56. Svačina z trestného střílení - 11. Slepyšev (Grigorjev), 12. Lazarev (Loktionov), 46. Andrej Popov (Alexander Popov, Glinkin). Rozhodčí: Björk, Sjöqvist (oba Švéd.) - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 16 452.
Česko: Salák - Nakládal, Klesla, Krejčík, Čáslava, Polášek, Kolář, Ševc, Kempný - Gulaš, Sobotka, Ručinský - Simon, Novotný, Smoleňák - Svačina, Roman, Zaťovič - T. Zohorna, Koukal, Vondrka. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Rusko: Šaryčenkov - Višněvskij, Kiselevič, Ožiganov, Jakovlev, Grigorjev, Gavrikov, Barancev, Koledov - Andrej Popov, Alexander Popov, Glinkin - Slepyšev, Andronov, Kugryšev - Sošnikov, Loktionov, Lazarev - Timkin, Tkačev, Kraskovskij. Trenér: Oleg Znarok.

Reklama

Související témata: