Hlavní obsah

Radil měl prsty ve všech čtyřech gólech. Byl to můj životní zápas, říkal

Svůj nejlepší zápas v národním týmu odehrál útočník Lukáš Radil, jenž se v Umee podílel na všech čtyřech českých gólech a výrazně tak přispěl k tomu, že hokejová reprezentace po ročním čekání zase uspěla na švédském ledě.

Foto: Hakan Nordstrom / TT, ČTK/AP

Čeští hokejisté slaví výhru nad Švédskem.

Článek

„Pro naše sebevědomí určitě výborný výsledek, i když je jasné, že za dva týdny na mistrovství soupeř představí o dost odlišný tým," líčil pro Českou televizi uzdravený asistent trenéra Jaroslav Špaček a ocenil, že tíhu gólů na sebe bez výhrad vzala Koukalova lajna.

„S klukama v útoku jsme si skvěle sedli a já sehrál snad životní zápas, v němž mi vyšlo prakticky všechno, na co jsem sáhnul. S Honzou (Buchtelem) jsem hrál v Pardubicích odmala a Petr (Koukal) je super centr, ten si rozumí s každým. Spadlo nám tam úplně všechno," vykládal pro Českou televizi pardubický forvard, jenž skvělým výkonem při přetlaku na pravém křídle (Voráček, Jágr, Červenka apod.) trochu zamotal trenérům hlavu pro blížící se nominační rozhodnutí.

Fanoušci na začátku zápasu ocenili potleskem slavného kouče Hanse Lindberga, jenž byl uveden do Síně slávy švédského hokeje. Český tým nastoupil do utkání s černými páskami na rukách na počest Jaroslava Holíka, který v noci na dnešek zemřel. Hráči se netajili, že by pro legendárního bojovníka chtěli urvat výhru.

Radil: Týmově jsme to odbránili

Šli za ni hodně sveřepě. „Kluci hráli s chutí a bylo vidět, že máme obrovské nasazení. Měli jsme dobrý pohyb, kterým jsme soupeře zaskočili," uvedl pro Radiožurnál trenér Vladimír Růžička. Důležité podle něj bylo, že se českému mužstvu podařilo dát první gól a po inkasovaném gólu opět rychle odskočit na 3:1. „Opět výborně chytal Kuba Kovář, zejména při dvou oslabeních v rychlém sledu ve druhé třetině chytil spoustu šancí," vykládal Růžička.

„Předčili jsme Švédy výborným bruslením a dlouhými přihrávkami, těžko se pak soupeř dostával na puk," doplnil kouče jeho asistent Špaček. „Dobře jsme to týmově odbránili, defenzivně pečlivý výkon a každá výhra ze švédského ledu je cenná " ocenil fungující systém i Radil.

Reklama

Související témata: