Hlavní obsah

Hokejisté Švédska mají v nominaci na Karjalu jednoho nováčka

Stockholm

Jednoho nováčka zařadil trenér hokejistů Švédska Pär Marts do nominace na listopadový turnaj Karjala v Örnsköldsviku a Helsinkách. Debutovat v dresu Tří korunek bude na prvním dílu série Euro Hockey Tour pětadvacetiletý útočník Martin Lundberg ze Skelleftey.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Švédska.

Článek

Naopak nejvíce zkušeností z třiadvacetičlenného kádru má třiatřicetiletý forvard Joel Lundqvist z Frölundy, který má na kontě 115 startů v reprezentaci a ve sbírce zlaté medaile ze světových šampionátů v letech 2006 a 2013.

Mistry světa ve Stockholmu se stali před dvěma roky také obránci Staffan Kronwall z Jaroslavle, Johan Fransson ze Ženevy, Erik Gustafsson z Klotenu a útočníci Dick Axelsson z Davosu, Nicklas Danielsson z Lausanne a Jimmie Ericsson ze Skelleftey. Ericsson má i stříbro z loňských olympijských her v Soči.

Trojici členů kádru současného Martsova výběru mohli vidět čeští fanoušci v dresu bývalého českého účastníka KHL Lva Praha. Jeho barvy hájili Danielsson a další útočníci David Ullström z Novosibirsku a Richard Gynge z Växjö.

Celkem je v týmu osm krajánků z Kontinentální ligy, mezi nimi i brankář Viktor Fasth, který se po třech letech v NHL v dresu Anaheimu a Edmontonu vrátil do Evropy a chytá za CSKA Moskva. Čtyři hráči působí ve Švýcarsku a zbývajících jedenáct nastupuje v domácí soutěži.

Pětice členů nominace se musí vyrovnat s nabitým programem kvůli vystoupení jejich klubů v osmifinále Ligy mistrů, které je na programu těsně před Karjalou i po ní (3. a 10. listopadu). Zkušený Lundqvist bude hrát s Frölundou proti Litvínovu, další útočník Dick Axelsson s Davosem proti Liberci, nováček Lundberg s Ericssonem se Skellefteou narazí na Eisbären Berlín a forvard Marcus Sörensen s Djurgaardenem na Lukko Rauma.

Švédové vstoupí do turnaje ve čtvrtek 5. listopadu v domácím prostředí v Örnsköldsviku proti české reprezentaci. Po přesunu do Helsinek je čeká v sobotu Rusko a v neděli se utkají v severském derby s domácím Finskem.

Nominace hokejistů Švédska na turnaj Karjala v Örnsköldsviku a Helsinkách (5.-8. listopadu):
Brankáři:
Henrik Karlsson (Jokerit Helsinky/KHL)
Viktor Fasth (CSKA Moskva/KHL)
Obránci:
Jonas Junland
Daniel Rahimi (oba Linköping)
Staffan Kronwall
Patrik Hersley (oba Jaroslavl/KHL)
Magnus Nygren (Färjestad)
Johan Fransson (Ženeva/Švýc.)
Erik Gustafsson (Kloten/Švýc.)
Jonas Ahnelöv (Omsk/KHL)
Útočníci:
Richard Gynge
Robert Rosén (oba Växjö)
Martin Lundberg
Jimmie Ericsson (oba Skelleftea)
Andreas Engqvist
Linus Omark (oba Ufa/KHL)
Anton Rödin (Brynäs)
Joel Lundqvist (Frölunda)
Martin Johansson (Örebro)
Marcus Sörensen (Djurgaarden)
David Ullström (Novosibirsk/KHL)
Dick Axelsson (Davos/Švýc.)
Nicklas Danielsson (Lausanne/Švýc.)

Reklama

Související témata: