Hlavní obsah

Nový kapitán reprezentace Sobotka: Když bude nutné promluvit, kabina mě uslyší

Örnsköldsvik

Hrál na posledních dvou mistrovstvích světa, má na kontě přes čtyři stovky utkání v NHL a teď v dresu Omsku patří mezi nejproduktivnější české hokejisty v KHL. Ve čtvtek večer ale 28letý útočník Vladimír Sobotka zažije premiéru jako kapitán české reprezentace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Sobotka během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Co jste říkal na přidělení céčka na dres?

Je to pro mě rozhodně velká pocta a jistým způsobem i vyjádření důvěry od nového trenéra. Za to jsem určitě rád. Jinak se snažím céčko nějak zvlášť neřešit. Do reprezentace jsem se bez ohledu na ně těšil a stejně jako vždycky se budu snažit odvést dobrou práci.

Cítíte, že se tím trochu ale mění vaše role v týmu?

Asi jo. Role kapitána si moc vážím a myslím, že moje odpovědnost bude větší.

Kapitán by měl být i v kabině slyšet. Dokážete vyburcovat tým?

Něco bych určitě byl schopen říct, záleží na tom, jestli to bude potřeba. Nemám s tím problém, a jakmile si to situace vyžádá a bude nutné promluvit, tak mě kabina uslyší.

Vnímáte, že nástup nového trenéra provázejí i napjatá očekávání?

Všichni to máme stejně. Já osobně viděl pana Vůjtka poprvé až v úterý na srazu a sám jsem zvědav, jak to bude vypadat. Každý trenér má svůj styl i představy, které po hráčích vyžaduje. Teprve uvidíme, jak to tady zafunguje, ale zatím není žádný problém.

V Omsku vedle vás působí další tři Češi: Dominik Furch, Michal Kempný a Martin Erat. Jak tam funguje kolonie krajánků?

Snad dobře. V Omsku už jsou zvyklí, že tam mají české hráče, takže myslím, že ani pro místní to není nic nového. Rozhodně nemáme češtinu v kabině zakázanou, snažíme se ale nevyčleňovat a být součástí týmu.

Jako poslední z krajanů na Sibiř dorazil ze zámoří Erat jako vaše dvorní křídlo. Co jste na to říkal?

Ze začátku jsme spolu nehráli, pak se to při kolísavých výkonech a hledání ideální sestavy změnilo a teď jsme v jednom útoku a víme, co od sebe čekat a jak si vyhovět. Ještě před Eratovým příchodem jsem byl vedením klubu požádán o názor a vyslovil jsem přesvědčení, že nám dokáže pomoci. Martinovy výkony potvrzují, že takového hráče potřebuje každé mužstvo.

Reklama