Hlavní obsah

Švédsko - Česko 6:2Vůjtkova premiéra dopadla bídně, hokejisté nestačili na Švédy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Fransson 1 : 0
5. Ericsson 2 : 0
33. Lundqvist 3 : 0
38. Rosén 4 : 0
51. Gulaš 4 : 1
54. Sörensen 5 : 1
57. Hruška 5 : 2
59. Lundqvist 6 : 2
Záznam online reportáže

Örnsköldsvik
Aktualizováno

Ostře sledovaná premiéra Vladimíra Vůjtka na střídačce hokejové reprezentace dopadla ve švédském Örnsköldsviku bídně. Česko na úvod turnaje Karjala podlehlo domácím 2:6, když do kolen ho dostaly hned v úvodu dvě využité přesilovky Švédů v rozpětí 38 vteřin. Bohužel herní projev národního týmu byl celý zápas dost matný a vyústil v osudné chyby.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédský forvard Jimmie Ericsson bojuje o pozici před brankou Jakuba Kováře s obráncem Tomášem Kundrátkem.

Článek
Fotogalerie

Osmašedesátiletý Vůjtek ani s podporou tří asistentů nenašel způsob, jak by jeho svěřenci mohli hokejovějšímu soupeři čelit nebo se ho pokusili přehrát. Nezachytili jeho tempo, takže Vůjtkovo působení u reprezentace začíná porážkou, což za dobu existence Česka potkalo ze šesti jeho předchůdců pouze Slavomíra Lenera v roce 2002.

V české sestavě došlo na poslední chvíli k vynucené změně. Doslova pár hodin před zápasem totiž skolily svalové potíže sparťanského debutanta Přibyla a místo něj se dostal do sestavy devátý nejproduktivnější hráč švédské ligy Gulaš. Utkání na ledě útulné haly Fjällraven pak začalo pro národní tým pořádnou sprchou.

Už ve druhé minutě putoval na trestnou lavici za nedovolené bránění Buchtele a patnáct vteřin před vyprošením jeho trestu Fransson od modré čáry propálil Kováře mezi betony. Hodně mu pomohlo účinné clonění spoluhráčů před brankou, kde si čeští obránci nedokázali zjednat pořádek.

A mělo být ještě hůř. Vzápětí byl vyloučen Birner za hákování a Ericsson využil dalšího zaváhání obrany, aby protlačil puk do sítě. Dvě vyloučení, dva inkasované góly a to všechno v rozpětí 38 sekund.

„Bylo vidět, že mužstvo docela srazily ty švédské přesilovky. Kluci pak měli tendenci před tlačícím se soupeřem zbytečně couvat a bohužel při švédských vyloučeních tam z naší strany chyběla větší podpora. Hráči jakoby čekali, co předvede ten s pukem," tvrdil jeden z asistentů trenéra Jiří Kalous, který dvě třetiny duelu sledoval nezvykle z hlediště a o pauzách svoje poznatky sděloval kouči Vůjtkovi v kabině.

Nepomohla ani přesilovka pět na tři

Švédské úderné přesilovky plné nápadů a střel skutečně ostře kontrastovaly s bídným českým herním projevem v početní výhodě. Reprezentanti se při ní jen těžko usazovali v útočném pásmu, natož aby vážněji ohrozili Fastha. Domácí gólman, který se po třech letech v NHL vrátil do Evropy a chytá za moskevské CSKA, tak musel v první třetině čelit jen pěti střelám.

Absolutně nic se reprezentantům nepovedlo vymyslet během 35 vteřin v pěti proti třem, puk uskakoval z českých hokejek a kupila se jen řada nepřesností. Švédové se dostávali daleko častěji k ohrožení Kováře v brance a nahrávala jim haprující defenzivní činnost i obecně kostrbatá hra národního týmu.

Přání českých hráčů udržet se v zápase co nejvíc na puku zůstávalo nenaplněno, měli i vážné problémy se založením útoku. Další problém nastal, když se kulhající Kvapil krátce po začátku druhé třetiny na několik střídání svěřil do péče fyzioterapeuta. Národní tým se pak přece jen začal víc osmělovat díky lepšímu pohybu i napadání. Jenže v polovině utkání přišlo bleskové švédské přečíslení a od pohromy reprezentanty zachránila po Danielssonově zakončení jen tyčka.

Gulaš se dočkal premiérové trefy

Záhy bohužel přišla další liknavost v obraně, zbytečná ztráta v puku a pro 33letého Lundqvista, který má doma už dvě zlaté medaile z MS, byla trefa na 3:0 lahůdkou. Další zmatek vyrobený spoluhráči před Kovářem trestal Rosén a ve vzduchu visela docela nepříjemně vyhlížející porážka.

O korekci skóre se postaral v 51. minutě Gulaš, který tak ve svém 29. mezistátním utkání ukončil čekání na trefu v reprezentačním dresu. Další nepřesnou rozehrávku a po ní ztrátu puku trestal skórující Sörensen. Pak si premiérový gól za národní tým připsal debutant Hruška, který se objevil na ledě až od druhé třetiny. Nicméně poslední slovo měl švédský veterán Lundqvist a zrodila se česká porážka 2:6, která Vůjtkovi určitě přidělala vrásky na čele.

Turnaj Karjala v Örnsköldsviku, součást Euro Hockey Tour:
Švédsko - Česko 6:2 (2:0, 2:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 4. Fransson (Rosén, Gynge), 5. Ericsson (Danielsson, Omark), 33. Lundqvist (Axelsson, Johansson), 38. Rosén (Gynge, Ullström), 54. Sörensen (Ericsson), 59. Lundqvist (S. Kronwall, Fransson) - 51. Gulaš (Buchtele), 57. J. Hruška. Rozhodčí: Gofman, Ravodin (oba Rus.) - Käck, Yletyinen (oba Švéd.). Vyloučení: 7:8. Využití: 2:0. Diváci: 5735.
Švédsko: Fasth - Fransson, Ahnelöv, S. Kronwall, Hersley, Junland, Rahimi, Nygren, Gustafsson - Johansson, Lundqvist, Axelsson - Rödin, Ericsson, Sörensen - Gynge, Rosén, Ullström - Danielsson, Engqvist, Omark. Trenéři: Pär Marts.
Česko: Jakub Kovář - Kundrátek, Kempný, Trončinský, Kolář II, Krejčík, T. Voráček, Jeřábek, Šimek - Olesz, Sobotka, Kvapil - Řepík, Jan Kovář, Birner - Gulaš, Horák, Buchtele - Radil, Filippi, D. Kubalík - od 26. J. Hruška. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Utkání v Helsinkách:
Finsko - Rusko 2:1

Reklama

Související témata: