Hlavní obsah

Česko - Finsko 1:2Hokejisté padli i podruhé, Gulaš místo druhé branky trefil ke konci jen tyčku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
30. Gulaš 1 : 0
37. Huhtala 1 : 1
42. Kuusela 1 : 2
Záznam online reportáže

Helsinky
Aktualizováno

Hra se zlepšila, jenže i druhé vystoupení českých hokejistů na Karjale skončilo porážkou. Domácím Finům na helsinském ledě podlehli 1:2, když o jediný gól se postaral útočník Gulaš. Navíc v předposlední minutě trefil už podruhé v zápase tyčku finské branky. Národní tým se tak o první bodový zisk z turnaje se bude muset pokusit v neděli v poledne proti Rusům.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Milan Gulaš takto dotlačil puk za záda finského gólmana Harriho Sateriho.

Článek
Fotogalerie

Zápas se odehrál v nesmírně vysokém tempu, takřka bez přerušování. Český tým dokázal od začátku držet s domácími před zaplněným hledištěm Hartwall Areny krok bruslařsky, aktivním napadáním se i snažit narušovat jejich rozehrávku a inklinoval k jednoduchosti. V tom byla nejviditelnější změna oproti hře plné nedostatků při Vůjtkově premiéře v Örnsköldsviku.

Přesto se už ve 4. minutě Kontiola se dostal středem hřiště do útočného pásma a posunul na Kiiskinena, kterého výborně vychytal Furch. Gólman působící v Omsku se při svém debutu předvedl parádní zákrok i proti střele Huhtaly, na druhé straně Gulaš šikovně obkroužil útočné pásmo a jeho střela se otřela o tyčku.

Národní tým zůstával u taktiky pozorného bránění a aktivního forčekinku, který Finům komplikoval život a před jejich brankou byla stále víc rušno. Když Šimek v polovině druhého dějství střílel od modré čáry, gólman Säteri neudržel puk a dobře dotírající Gulaš na hraně brankoviště dotlačil ten malý černý kousek gumy do sítě domácích. Útočník Färjestadu 28 mezistátních zápasů gólově mlčel, nyní se ale na turnaji trefil podruhé za sebou. Otevření skóre bylo odměnou za obětavý výkon.

Rozhodla chyba českých obránců

První vyloučení v zápase přišlo až ve 34. minutě, kdy za hákování šel na hanbu Doudera. České mužstvo oslabení přečkalo i díky pečlivě chytajícímu Furchovi, kterému při Kontiolově ráně pomohla tyčka. Při hře pět na pět ale Finsko už dokázalo srovnat. Huhtala se zmocnil kotouče ve středním pásmu, využil toho, že k němu obránci nestihli dobruslit a z prostoru mezi kruhy trefil horní růžek české branky.

Nakonec vše rozhodla chyba českých obránců už po 80 vteřinách třetí části, kdy Kuusela zůstal před brankou úplně volný Kuusela a nováček Šimek nezbránil Huhtalově přihrávce na něj. Furch se pak zaskvěl tváří v tvář Pesonenovi, Kiiskinen o chvíli později mířil do tyče.

Finové měli v poslední třetině viditelně navrch, kýžené vyrovnání českému týmu nepřinesla jeho přesilovka a bohužel ani velká šance Gulaše v předposlední minutě, kdy trefil jen tyčku. Skóre už pak nezměnila ani power play národního týmu.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách:
Česko - Finsko 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Branky: 30. Gulaš - 37. Huhtala, 42. Kuusela, hlavní rozhodčí Linde a Sjöqvist (Švéd.), vyloučení 1:2, bez využití, 9879 diváků.
Česko: Furch – Kempný, Kundrátek, Jeřábek, Šimek, Doudera, Kolář, T. Voráček, Stříteský – Řepík, Sobotka, T. Zohorna – Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík – Buchtele, Filippi, Radil – J. Hruška, Horák, Olesz.
Finsko: Säteri – Laakso, Salmela, Hietanen, Lepistö, Ohtamaa, Kukkonen, Elorinne, Kivistö – Hartikainen, Koskiranta, Jormakka – Osala, Kontiola, Kiiskinen – Kuusela, Sallinen, Huhtala – Pyörälä, Lajunen, Pesonen.

Reklama

Související témata: