Hlavní obsah

Vůjtek zamíchal sestavou a doufá, že hokejisté v Helsinkách složí reparát

Martin Kézr (Helsinky)Právo

Nejen nezdar v premiéře, která skončila prohrou 2:6 s domácími Švédy, ale i zdravotní komplikace hráčů vedou trenéra hokejové reprezentace Vladimíra Vůjtka k tomu, aby rázně zamíchal sestavou pro víkendové pokračování turnaje Karjala už na helsinském ledě. V sobotu od 16 hodin středoevropského času tam Češi nastoupí proti Finům a v neděli už ve 12:00 čekají Rusové.

Foto: Aleš Krecl

Zklamaný kouč Vladmír Vůjtek při své premiéře na lavičce hokejového národního týmu na turnaji Karjala v Örnsköldsviku během duelu proti Švédsku.

Článek

Do branky na Finy půjde debutant Furch, pohromadě nezůstal ani jeden útok a přesuny se dotkly i obránců. „Museli jsme samozřejmě reagovat na výkon, ale i zranění a nějaké nemoci. Promíchali jsme to hodně. Shodli jsme se na tom, co v nevydařeném zápasu v Örnsköldsviku fungovalo a co ne," řekl už ve finské metropoli asistent trenér Josef Jandač. Zatímco se Švédy reprezentanti prohráli sedm z osmi posledních utkání, nad Finy třikrát po sobě zvítězili. Jenže to byla utkání na českém ledě, v Helsinkách národní tým proti Suomi třikrát po sobě padl.

České mužstvo si nicméně chce spravit chuť ve druhém vystoupení na turnaji, i když to bude znovu proti domácímu celku a varováním musí být i úspěšný vstup Suomi do turnaje v podobě čtvrteční výhry nad Ruskem 2:1. Národní tým se ale spíše než o sílu soupeře musel včera starat o to, aby se zlepšil jeho herní projev. Po hodinovém přeletu ze švédského Örnsköldsviku se dostal na led ve finské metropoli až za tmy.

Přibyl a Kvapil už chyběli

Na tréninku už chyběli domů odesílaní útočníci Přibyl (natažený břišní sval) a Kvapil (natažený kolenní vaz). K tomu ještě včera onemocněl obránce Krejčík a rovněž netrénoval, navíc se s příznaky nemoci pere i Birner. „Padl tím plán, že bychom při víkendových zápasech trochu šetřili kluky, které v úterý čekají odvety v Lize mistrů. Sice jsme vezli pět pětek, ale za této situace dáme sotva dohromady čtyři," přiznal Vůjtek, jenž poučení z nezdařené premiéry intenzivně hledal společně se třemi asistenty.

Různě si kreslili možnosti složení týmu, něco si ukázali i u videa. „Než ale přehnaně dusit kluky, u nichž cítíme, že potřebují hlavně obouchat na mezistátní scéně, tak se snažíme pro ně najít něco, co by zafungovalo. I za cenu takových zkušeností, jako byla ta se Švédy, zjišťují, že prostě není na nic čas. Pak je ale nutné držet i herní disciplínu a všechny činnosti zjednodušit, především přihrávky musí být včas i přesnější," naznačil Jandač.

Čeští reprezentanti v Helsinkách dostanou dalších dvou těžkých utkáních prostor předvést takové výkony, kterými složí reparát. Hledáme způsob, jak do kluků dostat, co bychom chtěli hrát. Koření v podobě vítězství nebo získaných bodů by pochopitelně bylo jen ku prospěchu věci, protože to vždycky zahřeje," uvedl Jandač. „Já doufám, že budeme o víkendu lepší než ve čtvrtek proti Švédům. Víc konkurenceschopní," řekl Vůjtek, i když dobře ví, že pro extraligové hráče není jednoduché bleskově přepnout na odlišný level hry. „Za dva dny těžko někdo zvládne chytit vyšší tempo, když je zvyklý na jiné," dodal kouč.

Předpokládaná sestava ČR na sobotní utkání s Finy (16:00 h SEČ, vysílá ČT Sport):
Furch – Kempný, Kundrátek, Jeřábek, Šimek, M. Doudera, Kolář, T. Voráček, Stříteský – Řepík, Sobotka, T. Zohorna – Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík – Buchtele, Filippi, Radil – J. Hruška, Horák, Olesz.

Reklama

Související témata: