Hlavní obsah

Furcha čeká debut. V Omsku se učí ruštinu za pochodu, ale azbuku čte na úrovni druhé třídy

Helsinky

Při angažmá v Omsku proniká do tajů ruštiny a stále ho tam něco překvapuje. Dnes bude mít ale Dominik Furch velký den. V pětadvaceti se postaví od 16 hodin našeho času poprvé do reprezentační branky, aby v Helsinkách na turnaji Karjala čelil domácím Finům.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Dominik Furch.

Článek

Neříkal jste si spíš, že vás trenér pošle až v neděli na Rusy, když chytáte KHL?

Tu ale chytá přece i Kuba Kovář. Nasazení je věc trenéra, jako gólman s tím nic neudělám. Premiéru jsem si samozřejmě přál a mohu být vlastně rád, že čekání na ni skončí už v sobotu.

Přijde i nervozita?

Zatím nic takového nepociťuju, až před zápasem se asi dostaví takové správné napětí. Těším se, že si zachytám proti domácím, určitě bude super atmosféra a snad prodám formu z Omsku.

Bylo těžké urvat tam pro sebe pozici jedničky?

Já nevím, jestli jsem už něco urval. S Denisem Kostinem, který je na Karjale jako ruská trojka, jsme se zpočátku točili. Pak se ale zranil a já dostal nějakých deset zápasů v řadě. Mám teď víc odchytáno, ale pořad se tak nějak střídáme.

Už jste se srovnal s odlišným stylem hokeje v KHL?

Je to opravdu hodně jiné. Ze Slavie jsem byl i zvyklý mít spoustu zákroků, teď je té práce méně. Omsk hraje spíš útočně. Zase nám ale hrozí brejky soupeřů, to zrovna moc nemusím. Před repre pauzou se pár zápasů nepovedlo a hned byl trochu cítit tlak nespokojenosti. Vše vyústilo ve výměnu asistentů kouče Kornouchova, tak uvidíme, jestli to pomůže.

Jak jste přivykl životu v Omsku?

Pořád mě tam něco překvapuje. Nejvíc asi provoz na silnicích. Naštěstí mám řidiče, já bych tam za volant nesedl. Pro přítelkyni je celé to působení docela nezvyk. Doma měla tenisovou školu a byla hodně vytížená, tam trochu hledá způsob, jak se zabavit. Naštěstí objevila holku, která chce mluvit česky a od ní získává znalosti ruštiny. Učí se navzájem.

Co vy a ruština?

Ještě doma před odletem na Sibiř jsem měl začátečnické hodiny, teď už se spíš učím za pochodu. S obránci jsme si pro domluvu na ledě dohodli nějaké výrazy. Rozumím docela slušně, v azbuce i rozpoznám písmena, ale moje čtení není zrovna plynulé, tak na úrovní místní druhé třídy.

Už jste nachystaný na zimu na Sibiři?

Čekám, jaká bude. Oblečení jsme nakoupili do minus třiceti, tak uvidíme, jestli to bude stačit.

Reklama

Související témata: