Hlavní obsah

Dal gól v každém utkání Karjaly, proti Finům přidal i dvě tyčky. Rusům nesmíme dát čuchnout, tvrdil Gulaš

Helsinky

V reprezentaci nezvykle dlouho gólově mlčel, teď se však Milan Gulaš obsadil do role kanonýra národního týmu. Útočník Färjestadu čekal 28 mezistátních zápasů na premiérovou trefu, ale v obou utkáních Karjaly se zapsal mezi střelce. Bohužel jeho góly nepřinesly českému mužstvu žádný bodový efekt. Přitom v sobotu s Finy v Helsinkách mohl být za absolutního hrdinu, vždyť i dvakrát trefil tyčku.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Milan Gulaš takto dotlačil puk za záda finského gólmana Harriho Sateriho.

Článek
Fotogalerie

Co chybělo k vyrovnání při vaší velké šanci za stavu 1:2?

Málo, je to opravdu škoda. Byla to překvapivá situace pro mě i pro finského gólmana, snažil jsem se z otočky šoupnout puk do brány a byla z toho tyčka. Jestli chyběl centimetr nebo dva, to už teď nemá cenu řešit. Každopádně to zamrzí. U té moje první tyčky někdy z osmé minuty jsem se snažil dávat puk krosem na bránu a jen uslyšel cinknutí, ani nevím, kudy to šlo.

Jak jste viděl ten svůj gól, který dostal české mužstvo do vedení?

Klasická situace. Když máme puk pod kontrolou, tak se jeden hráč tlačí do brány a cloní tam. Vyšlo to právě na mě, tak jsem se tam cpal za dorážkou a snažil se dotlačit puk za čáru třeba i s gólmanem. Nevěděl jsem ale, jestli to vůbec sudí uzná, byl jsem tam na hraně brankoviště.

V čem myslíte, že spočívá to vaše střelecké probuzení v dresu národního týmu?

Dostávám se víc na led, dřív to se mnou v nároďáku takhle nebylo, teď mám od trenéra hodně času a přicházejí i šance. Samozřejmě mě těší, že to tam padá, ale nechci se bavit o mně, jsme tu jako tým. Jestli však nedám sedmdesát zápasů gól a budeme pokaždé vyhrávat, tak mě to udělá radost.

Cítil jste i z ledu razantní zlepšení herního projevu národního týmu oproti nepovedené premiéře se Švédy?

Bylo to mnohem lepší než ve Švédsku, hráli jsme kompaktněji před vlastní brankou i v útočném pásmu. Měli jsme celou dobu skvělý pohyb, výborně se doplňovali. Konečně jsme to vytáhli na level, který chceme hrát.

Jenže zase porážka a na bodovém kontě českého týmu je pořád nula. Čím to?

Musíme zlepšit koncovku, hodně střel nám jde vedle brány, nebo nám je soupeř zblokuje.

Třetí a poslední pokus o body z Karjaly přijde v neděli v poledne proti Rusku. Jak na ně?

Nevěšíme hlavu. Máme se z čeho odrazit a pokud budeme hrát takhle jako s Finy a zlepšíme koncovku, jak se o tom mluvil, tak se o ten zápas nebojím. Důležité bude chytnout začátek, známe Rusy. Když jim dáte čuchnout a dají první gól, tak hned vyrostou. To nesmíme dovolit.

Reklama

Související témata: