Hlavní obsah

V Jandačovi se mlely pocity: Zlepšili jsme hru, jenže pořád nemáme body

Martin Kézr (Helsinky)Právo

Trenéři hokejové reprezentace překopali na zápas s Finy sestavu a přišel zřetelný posun k lepšímu. Přesto se v asistentovi kouče Josefu Jandačovi trochu mlely pocity po sobotní helsinské prohře, už druhé na letošním turnaji Karjala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistet reprezentačního kouče Josef Jandač na srazu před turnajem Karjala.

Článek

„Předvedli jsme diametrálně odlišný výkon oproti premiéře ve Švédsku. Byli jsme ve hře od samého začátku a počínali si celou dobu sympaticky aktivně. Jenže na kontě bodového zisku máme bohužel pořád nulu a z toho pohledu je vlastně jedno, jestli prohrajete 2:6, jako se nám to stalo ve čtvrtek ve Švédsku, nebo 1:2 teď s Finskem. Když však pominu body a výsledek, v sobotu se mi hra docela líbila," uvažoval Jandač, podle nějž národní tým ještě potřebuje v útočném pásmu zlepšit hru víc s tlakem do brány. „Kde se o ten puk dostatečně důrazně porveme, asi tak jako u toho Gulašova jediného gólu," mínil Vůjtkův asistent.

Byl ale rád za zlepšení herního projevu a měl radost, jak výborně zachytal debutant Furch. „Kluci makali, pohybově se mi zdálo, že jsme byli lepší než Finové, ustáli jsme s nimi i souboje. Že jsme to gólově nepřekopli na druhou stranu, to je věc druhá," vycítil Jandač, že nelze spoléhat na jediný vstřelený gól.

„Netrefujeme bránu a zbavujeme se možnosti dorážek. Aktivita střelby byla přitom na naší straně, akorát že plno puků nedoletělo do branky, protože byly zblokovány. I na tomhle musíme zapracovat," uvažoval s vědomím, že s týmem, kde víc než polovina hráčů ještě nemá ani patnáct reprezentačních startů, se musí pracovat trpělivě.

„My do těch kluků musíme dostat to, aby maximálně zjednodušili defenzivní činnost, zůstávali na svých pozicích. Pak je ta hra jednodušší. Jakmile začneme lítat a bláznit, tak je to na této úrovni potrestané, jako třeba u toho vítězného gólu Finů," uvědomil si Jandač a detailně popsal, jaké chyby se staly.

„Obránce (Jeřábek) se nechal vytáhnout nahoru k modré, centr (Filippi) nám šel trochu hloupě do rohu a hlavně druhý bek Šimek měl zůstat na tyčce, neměl vůbec chodit za bránu. Z toho prostoru góly nemají, pak nám chyběl na správném místě hráč. Šíma měl zůstat na tyčce, zahustit prostor před brankou, kde by zabránil gólové přihrávce," vylíčil Jandač.

Reklama