Hlavní obsah

Na Rusy jde do branky Kovář. Jandač připomněl, že je lepší sbornou nedráždit

Helsinky

Trenér Vladimír Vůjtek se sice v Helsinkách pere s počínající virózou, ale pro zápas s Ruskem dodržel původní předsevzetí a do branky při závěrečném vystoupení českého týmu na turnaji Karjala pošle Jakuba Kováře. Udělal i další drobné změny v sestavě, složení mužstva ale má základ v modelu sobotní sestavy, která svedla rovnocennou bitvu s Finy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Jakub Kovář na srazu hokejové reprezentace.

Článek

Birner i Krejčík, kteří se také v Helsinkách prali s nemocí, se dali s pomocí lékaře natolik do kupy, aby mohli proti Rusům nastoupit .V prvním útoku se vedle kapitána Sobotky na křídlech objeví další hráči KHL Radil a Zohorna.

Volno pro závěrečný zápas dostali obránci Šimek s Voráčkem, z útočníků nebude hrát Buchtele. Z hráčů, které hned v úterý čekají odvety Ligy mistrů, tak kompletní turnajový program všech tří utkání absolvuje jen liberecký Řepík.

„Sestavu jsme pozměnili, aby si tu každý zahrál aspoň dva zápasy. Aby nebyli na turnaji jen kvůli jednomu utkání. Je zase pravda, že nejsme sociální ústav, abychom nutně nasazovali všechny," vysvětloval asistent trenéra Josef Jandač.

Příprava na zápas, který začne necelých sedm hodin po sobotní bitvě s Finy nebyla vůbec snadná. „Radili jsme hráčům, rychle do postele, zalehnout, zkonsolidovat a připravit se na další zápas. Takhle to chodí i na mistrovství světa, že odehrajete zápas a nemáte na další ani 24 hodin. Pro hráče to není úplně jednoduchý, ale uvidíme, jak se s tím popasujeme," přemítal Jandač.

Zatímco hráči doufají, že bude důležité proti Rusům zachytit začátek a neinkasovat první gól, aby soupeř znejistil, Jandač nabízel odlišnou taktiku. „Já bych to spíš obrátil. Pamatuju si z mé první štace u nároďáku, jak na to měl recept Ondra Weissmann. Hlavně nedávat Rusákům v první třetině gól. Nedráždit je zbytečně," usmíval se a přidal vzpomínku na finále mistrovství světa 2010.

„Dali jsme jim v první minutě gól a pak nás motali celou třetinu. V kabině pak Ondra nadával, že jim přeci nemůžeme dávat góla v první minutě... Takže asi tak. Čili přijdeme za klukama do kabiny s radou, ať si počkají do 57. minuty, pak jim ho tam střelí a už to nějak doklepou," usmál se před zápasem Jandač.

Sestava Česka na nedělní zápas proti Rusku

Jakub Kovář – Kempný, Kundrátek, Doudera, Jeřábek, Kolář, Trončinský, Krejčík, Stříteský – Radil, Sobotka, T. Zohorna – Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík – Řepík, Filippi, Birner – J. Hruška, Horák, Olesz.

Reklama