Hlavní obsah

Vůjtek: Byli jsme lepší než Rusové. Jak vidí budoucnost mladého týmu?

Martin Kézr (Helsinky)Sport.czPrávo

Pral se během víkendu s příznaky virózy, přesto s maximálním nasazením koučoval český hokejový tým. Trenér Vladimír Vůjtek chtěl urvat víc, nakonec však z Helsinek odjížděl solidně naladěn. Pokořil Rusko, a to se cení. „Dojem z první akce nemám špatný,“ hodnotil svou turnajovou premiéru.

Foto: Aleš Krecl

Vladimír Vůjtek při své premiéře na střídačce hokejového národního týmu na turnaji Karjala proti Švédsku.

Článek
Fotogalerie

Přijdou vám dva body jako dostatečná odměna za to, jak se mužstvo v Helsinkách herně zvedlo?

Dva body nejsou zázrak, co si budeme povídat. Ale jsem za ně rád, začínat s nulou by bylo krajně nepříjemné. Při troše štěstí jsme jich mohli mít i víc. S Finy se to málem povedlo dotáhnout k remíze a s Rusy se klidně dalo vyhrát za tři body. Počtem střel i šancí jsme byli lepší než oni.

Mohou Češi vůbec nasadit silnější sestavu?

Můžeme mít trochu zkušenější. Především v obraně. Nevyšla nám první třetina ve Švédsku, hodně jsme faulovali a dostávali góly v oslabení. Tím pádem se to těžko obrací, zvlášť proti takovému týmu v domácím prostředí. Druhá třetina už byla lepší. Celkově už však byl soupeř rozjetý, nešel zastavit. My jsme ale začali hrát lepší hokej, pár individuálních chyb se vyskytlo, to samé v taktice, nebylo to stoprocentní, ale s ohledem na to, že jsme měli jen dva tréninky a všechno řešili spíš na tabuli kreslením, to nebylo špatné.

Ulevilo se vám, že výkon šel na Karjale pořád nahoru?

Mám z toho radost, samozřejmě. Těší mě, že výkony měly stoupající úroveň a že jsme se zápas od zápasu lepšili. Kluci pochopili, co chceme hrát. Zkraje se objevovaly chyby, ale postupně ubývaly. Nakonec jsme turnaj zakončili velice dobře.

Vaši hráči až příliš často zbytečně faulovali, mnohdy v útočné třetině...

To je náš problém, který musíme odstranit. Jinak systém hry, který chceme předvádět, klukům sedí. V budoucnu by to mohlo být lepší a lepší. Důležité pro nás je, že kluci pochopili, co po nich požadujeme, a hlavně to chtěli sami hrát. Dařilo se jim to.

Překvapilo vás, jak se hráči dokázali zvednout ze švédské mizérie?

Brali jsme mladší kluky, v podstatě jsme tu neměli třicátníka. Tím pádem řada z jich nemá s mezinárodním hokejem potřebné zkušenosti. Zápas se Švédy jim hodně dal a já věřím, že to v budoucnu zúročí.

Velkým příslibem bylo střelecké probuzení Milana Gulaše, jenž v reprezentaci čekal 28 utkání na gól a pak se trefil v každém ze tří duelů.

Milan se prosazuje ve švédské lize, dává tam hodně gólů, je v popředí bodování. Tady to jen potvrdil.

Jak se vám líbily výkony gólmanů? Měl jste zamotanou hlavu, zda i v neděli nepustit do brankoviště Dominika Furcha?

Ani ne. Dominik je mladý gólman, který se začíná prosazovat. Chytal v sobotu těžký zápas, měli jsme asi jen devatenáct hodin odpočinku, řekli jsme si, že bude lepší, aby chytal zkušenější brankář.

Tušíte, jak se obmění kádr pro příští prosincovou akci v Moskvě?

Určitě se změní, přece jen jsme v době zkoušení. Máme dost hráčů v rezervě, kteří teď nedostali příležitost, hrají přitom dobře v KHL nebo v české lize. Změny tedy nastanou, byť tahle sestava nás přesvědčila. Dvě třetiny myslím zůstanou, s tím zbytkem ovšem budeme počítat dál. Je však třeba vyzkoušet další kluky.

Kdo osobně vás překvapil?

O Jeřábkově formě v Plzni jsme věděli, tady ji potvrdil. Líbil se mi Doudera, hrál velmi agresivně, nakonec dal i gól. Dobře hrál z mladých Kubalík, nemá cenu se bavit o Sobotkovi, to už je mazák.

Reklama