Hlavní obsah

Červenka se vrací do reprezentace, Vůjtka čeká domácí premiéra před plnou halou

Praha

Útočník Roman Červenka se vrací do hokejové reprezentace na turnaj Channel One Cup, který začíná pro český tým příští čtvrtek pražským duelem proti Finsku. V nominaci trenéra Vladimíra Vůjtka, který zažije domácí premiéru před plnou O2 arenou, se objevil také jeden nováček, chomutovský obránce Jan Rutta.

Foto: David Taneček, ČTK

Roman Červenka z Chomutova se vrací do reprezentace.

Článek

Žádný start v národním týmu zatím nemá ani gólman Mladé Boleslavi David Rittich. Ten sice v nominaci rovněž figuruje, do zápasů ale s největší pravděpodobností nezasáhne. "Dostal by šanci jen v případě, pokud by se něco stalo Dominiku Furchovi nebo Alexandru Salákovi. Rittich bude v domácím zápase s Finy jako trojka, do Ruska s námi neodletí," vysvětlil Vůjtek.

V jeho nominaci se objevuje hned šestnáct hráčů, kteří byli i na předchozím turnaji Karjala, kde skončil národní tým se ziskem dvou bodů poslední. Kromě Červenky se do národního týmu vrací také brankář Alexander Salák a útočníci Petr Koukal a Martin Zaťovič, kteří všichni reprezentovali na květnovém domácím mistrovství světa. Oproti Karjale se do výběru dostali ještě útočníci Tomáš Vincour z Novosibirsku a liberecký Jakub Valský a obránce Jan Rutta.

Nominace na turnaj Channel One Cup:
Brankáři:
David Rittich (Mladá Boleslav)
Dominik Furch (Omsk/KHL)
Alexander Salák (Novosibirsk/KHL)
obránci:
Tomáš Voráček (Mladá Boleslav)
Jakub Jeřábek (Plzeň)
Milan Doudera (Třinec)
Radim Šimek (Liberec)
Jan Rutta (Chomutov)
Michal Kempný (Omsk/KHL)
Jan Kolář (Chabarovsk/KHL)
Tomáš Kundrátek (Riga/KHL)
útočníci:
Roman Červenka (Chomutov)
Dominik Kubalík (Plzeň)
Jakub Valský (Liberec)
Jan Buchtele (Sparta)
Martin Zaťovič (Togliatti/KHL)
Jan Kovář
Tomáš Filippi (oba Magnitogorsk/KHL)
Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL)
Roman Horák (Podolsk/KHL)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Tomáš Vincour (Novosibirsk/KHL)
Marek Kvapil (Záhřeb/KHL)
Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.)

Výkony pětadvacetiletého chomutovského zadáka v letošní sezóně Vůjtka zaujaly. "Pozvánka je reakcí právě na jeho výkony, hraje opravdu dobře. Na ledě dostává hodně prostoru, chodí na přesilovky i oslabení, dělá body. Navíc je fyzicky vybavený, což je podstatné. Když se takhle silný obránce na mezinárodním poli chytne, je velice ceněný," řekl Vůjtek.

Vůjtkovi dorazily omlvenky od zraněných

Vůjtek původně počítal i s útočníkem Vladimírem Sobotkou, který na Karjale zastával funkci kapitána národního týmu, ten se mu ale se zdravotních důvodů omluvil. „Má problémy se zády, kvůli nimž už dlouho v Omsku nehraje. Jeho léčba se protáhne," uvedl Vůjtek, jemuž se omluvil i obránce Lukáš Krajíček. „Nemůžeme s tím nic dělat, hráči mají na omluvenky právo," uvědomuje si trenér, jenž si ve svých plánech musel škrtnout i zraněné forvardy Michala Řepíka z Liberce a Daniela Přibyla ze Sparty.

Reprezentace vstoupí do Channel One Cupu příští čtvrtek zápasem s Finy v pražské O2 areně a pro Vůjtka půjde o premiérový zápas před domácím publikem. „Vždycky je to něco jiného než zápasy venku. Navíc to bude premiéra před plnou halou," připomíná Vůjtek, že na utkání už bylo prodáno 14 500 vstupenek a v prodeji už jich zbývá jen okolo dvou tisícovek.

V pátek se reprezentace přesune do hlavního dějiště turnaje Moskvy. Tam ji v sobotu čeká Švédsko a o den později uzavře turnaj, který naposledy vyhrála v roce 2013, s domácí sbornou.

Program turnaje Channel One Cup:
Čtvrtek 17. prosince:
17:00 Rusko - Švédsko (Moskva)
18:30 Česko - Finsko (Praha - O2 arena)
Sobota 19. prosince:
12:00 Finsko - Rusko (Moskva)
16:00 Česko - Švédsko (Moskva)
Neděle 20. prosince:
12:00 Rusko - Česko (Moskva)
16:00 Finsko - Švédsko (Moskva)

Reklama

Související témata: