Hlavní obsah

Úroveň extraligy jde každým rokem nahoru, říká Vůjtek a je zvědavý na Ruttu

Praha

Hned devět hráčů z domácí extraligy zařadil Vladimír Vůjtek do nominace pro prosincový Channel One Cup. Osmašedesátiletý trenér české reprezentace tak pokračuje v trendu, který zavedl před měsícem na turnaji Karjala, kdy dává šance hokejistům tuzemské nejvyšší soutěže. „Hokej u nás jde totiž správným směrem, což se v listopadu ve Finsku potvrdilo,“ tvrdí Vůjtek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Vůjtek.

Článek

Co vám turnaj ve Finsku ohledně hráčů z domácí nejvyšší soutěže ukázal?

Že se kluci až na zápas se Švédskem prezentovali velmi dobře a za evropským trendem vůbec nezaostávali. Extraliga se zvedá, každým rokem jde nahoru. Projevují se světové trendy hlavně mladších trenérů, hraje se víc přímočaře a ubývá přerušování hry. Opravdu si myslím, že náš hokej jde správným směrem.

Dokázal to i nejlepší střelec aktuální sezóny extraligy Dominik Kubalík z Plzně, jenž na Karjale mezinárodnímu tempu stačil, že?

Sice mu je teprve dvacet let, ale hrál velmi dobře. Je to velice perspektivní hokejista. Umí střílet góly i je připravovat, navíc dobře bruslí. Opravdu ho vidím jako komplexního hráče.

Odráží se převážná spokojenost s výkony na prvním podniku letošní série Euro Hockey Tour i v nominaci pro moskevský turnaj? Berete hned šestnáct hráčů, které jste měl na Karjale...

Nějaké změny jsme udělali, ale k velkým nebyl žádný důvod. Třeba s hrou obránců jsme byli spokojeni, navíc to jsou perspektivní kluci, takže dochází k jediné změně.

Tou je povolání reprezentačního nováčka Jana Rutty z Chomutova. Čím vás zaujal?

Je to reakce na jeho výkony, hraje opravdu dobře. Chodí na přesilovky i oslabení, dělá body. Navíc je fyzicky vybavený, což je podstatné. Když se takhle silný obránce na mezinárodním poli chytne, je velice ceněný. Víme, jak hraje a co od něho můžeme očekávat. Jsme zvědaví, jak se uplatní na mezinárodním poli.

Do národního týmu se vrací Roman Červenka. Čekal jste, že se mu bude v Chomutově tak dařit a že povede kanadské bodování extraligy?

Roman je vynikající hokejista a vůbec jsem nepochyboval, že zase bude patřit k nejlepším. Jen potřeboval trošku času. Ještě silnější než ve střílení gólů je ale podle mě v jejich připravování. Dokáže rozdávat perfektní finální přihrávky. Nepočítám s ním do centra, ale na spíš křídlo.

Kvůli zraněním jste nemohl do nominace zařadit útočníky Řepíka z Liberce, Přibyla ze Sparty a Sobotku z Omsku. Omluvil se vám ještě někdo?

Vláďa Sobotka má už delší dobu problémy se zády a jeho léčba se protáhne. V Omsku ho dávají do kupy a musí ještě odpočívat. Omluvil se mi i Lukáš Krajíček, ale u něj přesné důvody nevíme. Nemůžeme s tím nic dělat, hráči mají na omluvenky právo.

Hlavním dějištěm Channel One Cupu je sice Moskva, turnaj ale zahájíte příští čtvrtek proti Finům v pražské O2 areně. Těšíte se na svůj domácí debut na střídačce české reprezentace?

Domácí zápasy jsou vždycky jiné než ty venkovní. Teď je to navíc umocněné tím, že půjde o mou premiéru, navíc před plnou halou.

V Rusku jste dlouhé roky trénoval, berete proto turnaj v Moskvě prestižněji?

V první řadě musím říct, že do Ruska jezdím rád, mám tam hodně přátel. Všichni víme, že Rusové jsou hokejovou velmocí a moc se na turnaj v Moskvě těším.

Hrát se bude v nově vybudovaném Ledovém paláci, který bude hostit i příští mistrovství světa. Těší vás, že si prostředí zmapujete už s půlročním předstihem před vrcholem sezóny?

Všechno si tam obhlídneme. Určitě je příjemné, že budeme dopředu znát místní prostředí, led a kabiny. Ale nepředpokládám, že bychom na šampionátu měli stejnou šatnu jako teď při turnaji Euro Hockey Tour. Na mistrovství nám tu nejlepší někdo vezme, protože si vybíráme až jako čtvrtí v pořadí.

Reklama