Hlavní obsah

Omluvenky? Realita dnešní doby, posteskl si Vůjtek, jemuž se zhroutily plány

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Před svou premiérovou akcí na střídačce české hokejové reprezentace si pochvaloval, že nemusí řešit tolik omluvenek jako v dobách svého působení u slovenského národního týmu. Uplynul měsíc a Vladimír Vůjtek zažívá před Channel One Cupem podobné problémy jako u našich východních sousedů. Sice ne v tak velkém měřítku, ale pro turnaj konaný v tomto týdnu v Praze a Moskvě musel škrtnout hned čtyři jména.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Vůjtek na srazu hokejové reprezentace v Praze.

Článek
Fotogalerie

Den po zveřejnění nominace dorazila omluvenka od Marka Kvapila, jehož následovali Roman Červenka, Alexander Salák a naposledy v pondělí Dominik Kubalík. Útočníci Kvapil s Červenkou přitom ve svých klubech navzdory drobnějším zraněním nastupují.

„Přiznám se, že s Červenkou jsem nehovořil, mluvil s ním Slávek Lener (generální manažer reprezentace). Zprávy mám tedy zprostředkované. Už dopředu jsem ale dostal avíza, že Roman na reprezentaci nejspíš nepřijede," řekl Vůjtek na úterním srazu národního týmu v pražských Letňanech před Channel One Cupem o nejproduktivnějším hráči probíhajícího ročníku extraligy.

Útočník Chomutova naposledy nastoupil v neděli na ledě Boleslavi, kde posbíral čtyři body za gól a tři asistence. Podle svých slov ale potřebuje čas na doléčení problémů s kolenem, a tak mu reprezentační přestávka přijde vhod. Navíc si není jistý, jestli by byl schopen v národním týmu odehrát tři zápasy během čtyř dnů.

Jak česká reprezentace v úterý trénovala:
Furch, Francouz, Rittich - Jeřábek, M. Doudera, Kundrátek, Kempný, Rutta, Jan Kolář, Šimek, T. Voráček - Gulaš, Jan Kovář, Zaťovič - Radil, Filippi, T. Zohorna - Valský, Koukal, Vincour - Jarůšek, Horák, Buchtele - Urban
Pozn.: Brankář Rittich s týmem jen trénuje, do zápasů nenastoupí.

„Roman hraje v Chomutově stabilně, v neděli navíc byl na ledě dvacet čtyři minut. Pořád jsme proto věřili, že pojede i na reprezentaci. Neříkal nám totiž, že je to vážné," prohlásil Vůjtek. Nakonec ale na Červenku musí zapomenout.

„Omluvenky, to je realita dnešní doby. Kluci jsou zaměstnáváni a placeni klubem, takže když mají zdravotní problémy, využívají reprezentační přestávky k doléčení," uvědomuje si trenér, který hráče na jednu stranu chápe. „Těžko jim to tolik vyčítat, ale veřejnost je chce vidět v národním mužstvu. Je na zodpovědnosti hráčů, jestli přijedou i přes malou bolístku, nebo se chtějí dát do kupy," myslí si Vůjtek.

Už před nominací mu vypadl dlouhodobě zraněný útočník Sobotka, plány pak Vůjtkovi narušila angína plzeňského Dominika Kubalíka, nejlepšího střelce extraligové sezóny. S ním počítal na levé křídlo elitní řady s Janem Kovářem a Milanem Gulašem. „Chtěli jsme zachovat tu samou formaci, která končila na Karjale proti Rusům. Bohužel se to zhroutilo, takže jsme museli lajny posunout," posteskl si Vůjtek.

Vůjtek: Sobotku těžko nahradíte

„S Červenkou nebo Sobotkou jsme samozřejmě počítali jako s tahouny týmu. Těžko samozřejmě nahradíte Sobotku, protože to je centr, který je lídrem i v kabině. Ale třeba teď vyrostou jiní, když nemáme v útoku takovou zkušenost. Ale zase tím vzniká příležitost pro další hráče, aby se ukázali. Někdy šanci stejně dostat museli, tak teď přichází trochu dřív," věří Vůjtek svému týmu.

Ten má v nominaci pro Channel One Cup tři reprezentační nováčky - chomutovského obránce Jana Ruttu a forvardy Tomáše Urbana s Richardem Jarůškem z Mladé Boleslavi. „Nechci říkat, že máme slabší tým než na Karjale. Brankáře máme výborné, obrana zůstala skoro úplně stejná, navíc už teď beci mají trošku víc zkušeností než před měsícem," řekl Vůjtek, který kapitánem týmu jmenoval Jana Kováře. Jestli do čtvrtečního zápasu s Finy v Praze dostane v brance příležitost Dominik Furch, nebo Pavel Francouz, oznámí Vůjtek zítra.

Národní tým vstoupí do Channel One Cupu ve čtvrtek duelem v pražské O2 areně s Finy. „Je to první zápas doma, navíc bude vyprodáno. Kulisa bude velmi dobrá a věřím, že podáme dobrý výkon," těší se Vůjtek na zápas, jenž bude jeho premiérou v domácím prostředí na střídačce české reprezentace. V sobotu čeká jeho svěřence v hlavním dějišti turnaje Moskvě Švédsko, o den později turnaj zakončí na stejném místě proti domácí sborné.

Reklama