Hlavní obsah

Pohled na mobil ho vyděsil. Co jsem udělal za průšvih? prolétlo Ruttovi hlavou

Praha

V klubu ten den dostali volno, a tak si mohl přispat skoro až do oběda. Když se chomutovský hokejový obránce Jan Rutta minulé úterý probudil a vzal do ruky mobilní telefon, přepadly ho v první chvíli černé myšlenky. Ty ale vzápětí vystřídal pocit štěstí - ve svých pětadvaceti letech se totiž dočkal premiérové pozvánky do seniorského národního týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový obránce Jan Rutta.

Článek
Fotogalerie

„Dopoledne jsem vstal, koukl se na telefon a na něm bylo několik nepřijatých hovorů a zpráv. Hned jsem si říkal, co jsem udělal za průser," vzpomínal Rutta s úsměvem na tváři na dnešním srazu české hokejové reprezentace v Letňanech před turnajem Channel One Cup.

V mládežnických kategoriích ho pozvánky do národního týmu nemíjely, prošel reprezentací do sedmnácti, osmnácti i dvaceti let, za kterou před šesti lety dokonce nastoupil na juniorském mistrovství světa. „Na začátku sezóny mě vůbec nenapadlo, že bych se mohl dostat i do seniorské reprezentace, postupem času jsem ale po ní začal pokukovat," přiznává s třemi góly a devíti asistencemi nejproduktivnější zadák Pirátů v probíhající sezóně.

„Před nějakou dobou mi volal Martin Loukota (manažer reprezentace), že by chtěl můj pas, protože jsem v širší nominaci. Už z toho jsem měl radost, ale nepočítal jsem s tím, že bych na turnaj nakonec jel," řekl Rutta, který se dnes před prvním tréninkem reprezentace v Letňanech přivítal se všemi novými spoluhráči.

Kováře se bude na pokoji ptát na fofr

„Musím říct, že tu znám víc než polovinu kluků. Nejvíc samozřejmě Kovárnu," vzpomenul Rutta Jana Kováře, s nímž hokejově vyrůstal v Písku. „Teď spolu budeme na pokoji, takže se ho určitě zeptám, jaký to je na mezinárodní úrovni fofr."

Rutta by se měl debutu v národním týmu dočkat ve čtvrtek v domácím zápase s Finy. Navíc před vyprodanou pražskou O2 arenou. „Během letošního mistrovství jsem se do ní šel podívat na několik zápasů a i z pozice diváka to bylo něco úžasného. Pro hráče to musí být ještě lepší zážitek. Plné tribuny vás ženou," uvědomuje si Rutta, jemuž budou v libeňské hale držet palce tatínek a sestra.

„Budu se snažit hrát pořád stejně a doufám, že to bude stačit. Konfrontace s evropskou špičkou mi určitě ukáže, v čem bych měl přidat. Těch věcí je totiž dost a budu se snažit na nich zapracovat," slibuje chomutovský bek a přiznává, že před utkáním ho nejspíše přepadne nervozita. „Ale už mám zkušenosti s tím, že jakmile si zavážete tkaničky u bruslí, všechno z vás většinou spadne," uzavírá Rutta.

Reklama

Související témata: