Hlavní obsah

Na Finy s Furchem, rozhodl Vůjtek. V šatně trochu zrudlo, neuniklo gólmanovi

Praha
Aktualizováno

V libeňské O2 areně toho prožil suverénně nejvíc ze všech hráčů současného kádru hokejové reprezentace. Dominik Furch hájil v moderní aréně osm let barvy Slavie, ve čtvrtek se v ní přesto dočká novinky. Bude to právě pětadvacetiletý gólman, který se postaví do branky v utkání Channel One Cupu proti Finům.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Dominik Furch během tréninku české hokejové reprezentace před turnajem Channel One Cup.

Článek

„Dominik chytal dobře proti Finsku na Karjale, takže jsme se rozhodli dát mu znovu důvěru," připomněl kouč národního týmu Vladimír Vůjtek Furchův listopadový reprezentační debut, v němž sice prohře 1:2 nezabránil, přesto se blýskl povedeným výkonem. „A samozřejmě hrálo roli i to, že v O2 areně toho už dost zažil," dodal kouč.

Furch v nejmodernější hale v zemi debutoval v sezóně 2007/08 ve svých sedmnácti letech. „Dobře si to pamatuju, bylo to proti Vítkovicím. Vladimír Růžička (tehdejší trenér Slavie) mi tehdy až dopoledne po rozbruslení řekl, že budu chytat. Nastoupit poprvé mezi chlapy byl velký zážitek. A samozřejmé si hned vybavím i zisk mistrovského titulu," vzpomíná na vydařený premiérový ročník v brance A týmu Slavie.

Jak by měla vypadat sestava proti Finsku:
Furch - Jeřábek, M. Doudera, Kundrátek, Kempný, Rutta, Kolář II, Šimek, T. Voráček - Gulaš, Jan Kovář, Zaťovič - Radil, Filippi, T. Zohorna - Valský, Koukal, Vincour - Jarůšek, Horák, Buchtele - Urban

„Když jsem do haly přijel, hned se mi vybavilo, co všechno jsem tady zažil. Moc se tam toho nezměnilo," usmál se současný gólman Avangardu Omsk. Jedna změna mu ale pochopitelně nemohla uniknout. „V šatně trošku zrudlo. I výzdoba je jiná. Prostě je to zvláštní, byl jsem zvyklý na něco jiného. Ale chovám se slušně, žádná záškodnická činnost z mé strany nehrozí," připomíná Furch, že v O2 areně už není domácím týmem Slavia, nýbrž její rival Sparta.

Pražského rodáka zítra čeká druhý start za národní tým. Stejně jako minulý měsíc proti Finsku. „Jenže teď to určitě bude něco jiného než v Helsinkách. Vždyť nás čeká zápas doma, navíc před vyprodanou halou," připomíná.

Když se z původní nominace omluvil Alexander Salák, napadlo ho, že by Vůjtek mohl pro zápas v Praze ukázat právě na něho. „Ale že bych s tím ale vyloženě počítal, to určitě ne. Čekal jsem, jak se trenéři rozhodnou, jestli neukážou na Pavla Francouze. Ale zápas v Helsinkách mi pomohl, přidal mi na psychice. Reprezentaci jsem si osahal a dostal jsem ujištění, že je vše na dobré cestě," potěšilo Furcha.

Vůjtka těší vyprodaná O2 arena

„Ale pořád jsem teprve na začátku, vždyť mám v reprezentaci odchytaný jen jeden zápas. Ale chci se ve čtvrtek znovu ukázat, abych dal trenérům brouka do hlavy, koho mají nasadit do víkendových zápasů v Moskvě," tvrdí Furch.

Premiéru na střídačce českého národního celku před domácím publikem má před sebou Vladimír Vůjtek. „Člověk si domácích zápasů víc cení. Taková vnitřní nervozita je u mě vždycky, ale přeci jen už mám něco za sebou, takže přepokládám, že nějaká velká nebude."

A velice jej těší, že utkání s Finy bylo s předstihem vyprodáno. „Je vidět, že v Česku i na Slovensku je pořád hlad po hokeji. Haly jsou plné, když jsem byl na Slovensku, tak Bratislava byla plná vždycky. Je příjemné, že na přátelský zápas, i když je pohárový, přijde plná hala. Chceme vyhrát, chceme uhrát dobrý výsledek a co je zásadní - dáme do toho všechno," slibuje Vůjtek.

Reklama

Související témata: