Hlavní obsah

Finové uspávali hada a první gól tam domlátili, mrzelo Valského

Praha

Čeští hokejisté přestali v O2 areně střílet góly. Už třetí utkání po sobě nedali na ledě pražské haly ani jeden. Při květnovém MS je to v soubojích s Kanadou a USA stálo medaili, čtvrteční prohra 0:3 s Finy znamená nepodařený vstup do Channel One Cupu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní čeští hokejisté po porážce s Finskem.

Článek
Fotogalerie

„Je vidět, že prosazení v koncovce je vážným problémem českého hokeje. Můžeme mít, jak chcete propracovaný systém, ale když nedáme gól, nelze myslet na úspěch," krčil rameny trenér Vladimír Vůjtek, jenž začal u reprezentace před měsícem prohrou 2:6 ve Švédsku.

Radost nemá ani z domácí premiéry. „Rozhodně to nebylo podle mých představ," přiznal Vůjtek, jenž stál poprvé v životě na reprezentační střídačce před českým publikem. Přes šestnáct tisíc diváků ho vítalo mohutným potleskem, na konci z toho byl ale další nezdar pro 68letého kouče. „Řekl bych, že jsme s Finy stačili bruslit, ale v útočném pásmu jsme byli děsně jaloví a hráli moc v rozích," litoval český kouč.

V první polovině utkání byl národní tým přece jen blíž otevření skóre, jenže Vincour mezi kruhy pálil z otočky jen do Säteriho betonů. Stejně dopadl i debutující Richard Jarůšek. „Štve mě, jak jsem svou šanci zazdil," vyčítal si boleslavský útočník. Z přečíslení mohl i ve čtvrtém mezistátním utkání sezóny skórovat Gulaš, jenže finský gólman se stihl skvěle přesunout. „Možná tam chyběl z naší strany větší tlak do branky, měli jsme tomu jít víc naproti. Finové trochu uspávali hada, dlouho nic a pak udeřili," vyčítal si další útočník Jakub Valský.

Furch si vyčítal nešťastný první gól

Ve 33. minutě po zmatku v brankovišti Dominik Furch netušil, že mu puk poskakuje pod betonem a v tu chvíli do mumraje bleskově vletěl Palola, aby černý kousek gumy důrazně poslal za čáru. „Ztratil jsem puk z dohledu, nešťastně se mi odrazil někam pod nohy," vyčítal si český gólman. „Stačilo zablokovat dojíždějícího Fina, ale udělal jsem to blbě tím, že jsem chtěl kotouč vydolovat a vyhodit ven," litoval centr Petr Koukal. „Oni to tam domlátili, nám se něco podobného vůbec nepovedlo," doplnil Valský

Finy do úzkých nepřivedla ani jediná česká přesilovka, vypálit se bohužel odhodlal jen Doudera od modré čáry. „Před brankou, odkud nejčastěji padají góly, jsme byli málo a chyběly tam i přesné střely. Když pořádně netrefíte branku, pak nemáte ani teče a dorážky," smutně konstatoval Vůjtek.

Po 124 vteřinách třetí části Finové gólově trestali nedůslednost českého mužstva při bránění a při vedení 2:0 už režírovali zápas. „Svou perfektně organizovanou obranou nám toho moc nedovolili a sami dokonale předvedli, jak umí využít šance," připustil Vůjtek, jehož svěřenci ještě zkusili v 58. minutě power play. Hned ale přišli o puk a trefou do prázdné české branky se účet jejich nepovedeného vystoupení uzavřel.

Spraví si čeští hokejisté v sobotu náladu a na Channel One Cupu porazí tým Švédska?
Ano
19,8 %
Ne
80,2 %
Celkem hlasovalo 11501 čtenářů.

Reklama

Související témata: