Hlavní obsah

Kousal nasává pohodu od libereckých spoluhráčů

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Na reprezentační sraz hokejového národního týmu do Ostravy to měl hokejový útočník Robert Kousal z více jak pět tisíc kilometrů vzdáleného ruského Novokuzněcku téměř nejdál. Z českého týmu jej překonal jen obránce Chabarovsku Jan Kolář. Ovšem, kdy zavolá reprezentační trenér, není nad čím přemýšlet.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruský brankář Ilja Sorokin zasahuje před Robertem Kousalem.

Článek

„Jsem moc rád, že jsem si zase po téměř dvou letech mohl zahrát v národním týmu," svěřoval se vyškovský rodák.

Těšil se na někdejšího parťáka z Pardubic Lukáše Radila, na souhru, která byla základním kamenem dvou titulů Pardubic v letech 2010 a 2012, ale v prvním utkání proti Rusku v Třinci nenavázali. Každý hrál v jiné útočné řadě. Radil s Koukalem a Vincourem, Kousal měl na křídlech liberecké Bílé Tygry Birnera a Řepíka, kteří se postarali o vyrovnávací gól na 2:2.

„Když nás trenéři dají k sobě v Ostravě, budu rád, ale s klukama z Liberce je to taky super. Hrají teď v obrovské pohodě. Věřím, že ji od nich nasaju co nejvíce. Je to příjemná změna, na chvíli odjet z Ruska a být tady," narážel Kousal na nepovedenou sezónu Novokuzněcku.

Zkušenosti v týmu chybí

Do třetího nejvýchodnějšího týmu KHL přestoupil před touto sezónou po roce a půl stráveném ve Viťazu Podolsk. Do play off se ale s nejhorším týmem soutěže letos nepodívá. „Máme hodně mladý tým. Tvoří ho hlavně kluci mezi dvaceti a dvaadvaceti roky. A zkušenosti nám chybí. Docela dost zápasů jsme ztratili po zbytečných chybách na konci utkání," líčil 25letý odchovanec pardubického hokeje.

Osobně prožívá povedený rok. V předchozím působišti nasbíral v 68 zápasech 22 bodů. Za 53 utkání této sezóny si v Metallurgu připsal už 27 bodů za 9 gólů a 18 asistencí a patří mu první místo týmové produktivity. „Povedla se mi především druhá polovina sezóny. Sbíral jsem body a dařilo se mi herně. Možná i proto jsem teď v nároďáku," přemítal 25letý forvard.

Přemýšlí, co bude dál

Z úderného pardubického tria Kousel, Nosek, Radil už na východě Čech nepůsobí nikdo. Nosek bojuje o místo v Detroitu, Radil hraje ve Spartaku Moskva. Přesto spolu bývalí parťáci udržují čilé kontakty. Především pak duo z KHL.

„Na víkendové návštěvy to není, protože z Novokuzněcku je to do Moskvy letadlem čtyři a půl hodiny, ale jsme v kontaktu hodně často. A když jsme hráli v Moskvě, nebo oni u nás, tak jsme si pokaždé našli čas zajít na večeři," popisuje Kousal.

Po návratu z reprezentačního srazu odehraje Novokuzněck zbývající dva zápasy základní části a pak Kousalovi skončí sezóna i smlouva. „Přemýšlím, jestli zůstat, nebo co dál. Ještě to rozhodnuté nemám. Určitě bych chtěl ještě příští rok hrát KHL," říkal Kousal.

Reklama

Související témata: