Hlavní obsah

Vůjtka potěšilo, že se Češi proti Finsku konečně gólově prosadili

Čeští hokejisté našli na třetí pokus poprvé v sezoně Euro Hockey Tour recept na Finsko. To zůstávalo jediným sokem, s kterým ještě svěřenci trenéra Vladimíra Vůjtka nebodovali. Dneska mu v Oulu oplatili porážky z listopadového turnaje Karjala v Helsinkách (1:2) a z prosincového startu moskevského Channel One Cupu v Praze (0:3).

Foto: Aleš Krecl

Kouč hokejové reprezentace Vladmír Vůjtek.

Článek
Fotogalerie

Podle zkušeného osmašedesátiletého českého kouče se týmu dařilo plnit přesně to, co měl za úkol. "Drželi jsme taktiku, kterou jsme si řekli, a hlavně jsme dali dneska tři góly, což se nám proti Finům málokdy povede," pochvaloval si Vůjtek.

Finové tradičně hráli disciplinovaně a nenabídli českému týmu ani jednu přesilovku. Jen při signalizovaném trestu pro Jiřího Sekáče v 32. minutě se kvůli hře s příliš mnoho hráči na ledě o početní výhodu připravili. "Oni hrají zodpovědně, bez zbytečných faulů, tak se to má hrát. Mají secvičenou obrannou činnost, několik roků hrají stejným systémem a asi si na to dávají velký pozor, aby nefaulovali," komentoval to Vůjtek.

Kašparovi při nájezdu věřil

Finové měli v zápase tři početní výhody, při Sekáčově trestu na dvě plus dvě minuty sice v 27. minutě vyrovnali na 2:2, ale vzápětí inkasovali. Po chybě museli faulovat Lukáše Kašpara, který z trestného střílení vstřelil rozhodující branku.

Vůjtek už ve chvíli faulu počítal s tím, že Kašpar z penalty uspěje. "Pokud se nemýlím, tak on za Slovan dal kromě jedné všechny, co jel, takže on to umí. Když byl faulován on, tak jsme na devadesát procent věřili, že ten gól dá," prohlásil Vůjtek.

Nasadil do hry už i dvě posily z NHL. Útočník Sekáč z Arizony sehrál smolný zápas, v kterém inkasoval šest trestných minut. "Je tu poprvé, přiletěl teprve před pár dny a není ještě v takové plné pohodě. Nějakých deset dnů nebruslil, takže mu to trošku nejezdilo, ale myslím, že se to zlepší," prohlásil Vůjtek.

Příští týden ještě silnější

Obránce Michal Jordán se na výhře podílel jednou asistencí. "Jordán hrál stabilně, je vidět, že je to hráč NHL. Měl samozřejmě problémy, že přiletěl předevčírem, je třeba taky počkat na ty jeho výkony," doplnil Vůjtek.

Byl potěšený, že tým se proti silnému protivníkovi prosadil. "Když vezmeme výsledek, tak si myslím, že musíme být spokojení. Samozřejmě, že čekáme ještě na další hráče, kteří přijdou. Nevíme, jak dlouho se protáhne souboj Liberce se Spartou. Myslím, že příští týden budeme zase silnější," uvedl Vůjtek.

Tým doplní ve Znojmě útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu a David Pastrňák z Bostonu, přiřadí se také šampioni z KHL Jan Kovář a Tomáš Filippi z Magnitogorsku. "Ti už jsou doma v České republice, dají se dohromady a v úterý přijedou na sraz," dodal Vůjtek.

Reklama

Související témata: