Hlavní obsah

Reprezentaci v Plzni povede Kovář. Trenér Jandač se těší na bouřlivou kulisu

Libor Kalous, Jan ŠkvorSport.cz

Poslední tři ročníky hokejové Karjaly reprezentačnímu týmu nevyšly, vždy obsadil čtvrté místo, tedy poslední. Letos vyrazí za lepšími výsledky tým vedený trenérem Josefem Jandačem se sedmi nováčky. „Vždycky nám jde o výsledek. Nemůžeme přeci říct, že tam jdeme jenom zkoušet a nechceme výsledek. Chtěli bychom symbiózu a kluci aby se dobře a rychle adaptovali,“ řekl v úterý vpodvečer před tréninkem v Plzni kouč.

Trenér Josef Jandač před utkáním se ŠvédskemVideo: Sport.cz

 
Článek

První utkání Karjaly český národní tým sehraje ve čtvrtek od 18 hodin v Plzni proti Švédsku. Jako kapitán povede mužstvo Jan Kovář, který před odchodem do Ruska patřil k oporám právě na plzeňském ledě. Před svými fanoušky vyjede na led s kapitánským C na dresu. „Na první utkání bude Honza Kovář kapitánem, pokud bude dál, bude i ve Finsku kapitánem, pokud nepojede, určíme dalšího," řekl Jandač.

Původní dohoda mezi koučem a útočníkem Magnitogorsku byla, že odehraje jen zápas v Plzni, aby mohl být s manželkou. Ta čeká za pár týdnů narození potomka. „Pokud by došlo k nějakým zraněním, tak by celý turnaj absolvoval s námi, pokud ne, nechali bychom ho odpočinout a zkoušeli jiné hráče," vysvětlil trenér změnu, se kterou hráč sám nemá problém.

Kovář má krásné vzpomínky na Plzeň

"Strašně se těším. Bude tu hrát poprvé, co jsem odešel. Když přijdu sem na zimák, tak to je strašně vzpomínek. Přišel jsem sem v patnácti letech, byl jsem tu osm let. Bylo to krásný," přiznal dojatý forvard.

V nominaci mají trenéři osm nováčků, ale brankář Karel Vejmelka bude v pozici třetího tréninkového gólmana, který do Finska s národním týmem neodcestuje.

Sestava na utkání se Švédskem
Brankář
D. Furch
Obránci
J. Jeřábek, A. Polášek,
P. Zámorský, M. Doudera
J. Rutta, S Dietz
T. Pavelka
Útočníci
L. Radil, J. Kovář, D. Kubalík
R. Jarůšek, T. Filippi, M. Kvapil
P. Holík, R. Hanzal, T. Zohorna
T. Hyka, D. Kämpf, R. Horák
R. Lenc

Proti původní nominaci z minulého týdne došlo v týmu ke změnám. Tomáš Kundrátek ze Slovanu Bratislava, Vladimír Roth z Třince, Jan Buchtele z Jekatěrinburgu a Robert Kousal z Davosu se omluvili ze zdravotních důvodů. Místo nich trenéři povolali obránce Stanislava Dietze z Hradce Králové, Tomáše Pavelku z Litvínova a útočníky Tomáše Hyku s Radanem Lencem z Mladé Boleslavi. Čtveřice, která má jedno společné. Dodatečně nominovaní jsou nováčky v národním týmu.

„Budeme sázet na to, že budeme hrát v krásném a bouřlivém prostředí v Plzni. Přijde hodně lidí, věřím, že vedle dobré hry uděláme i dobrý výsledek," říká Jandač. "Mám rád, když je dobrá atmosféra, pak mi je v podstatě jedno, na čí straně je publikum. Těším se na zápas," přidal se brankář Dominik Furch, který bude ve čtvrtek v Plzni chytat.

Na úterním srazu chyběli hráči Liberce, kteří večer hrají utkání Ligy mistrů. Radim Šimek a Michal Bulíř se k národnímu týmu připojí později.

Karjala Cup
Datum konání: 3. - 6. 11.
Místo konání: Helsinky (Česko - Švédsko se hraje v Plzni)
Dějiště: Hartwall Arena (kapacita 13 350 diváků)
Počet odehraných ročníků: 22
Nejvíc prvenství: Finsko - 11x
Česká prvenství: (1x, rok 2013)
Obhájce titulu: Švédsko
Zápas v Plzni
Den: 3. listopadu
Začátek: 18:00 hodin

Reklama

Související témata: