Hlavní obsah

Jako Mozjakin? Takovej kulhající snad, usmíval se střelec Radil. S Kovářem si sedli parádně

Plzeň

Když se Lukáš Radil před zápasem díval na švédskou soupisku, rozhodně nečekal takovou kanonádu, jakou spustil první český útok v úvodním duelu Karjala Cupu. Se spoluhráči Janem Kovářem a Dominikem Kubalíkem totiž nepustili otěže zápasu z ruky.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Lukáš Radil v zápase se Švédskem (uprostřed). Vlevo Johan Sundström, vpravo Sebastian Wannström.

Článek

Šestadvacetiletý Radil byl nejen za své dvě trefy vyhlášen nejlepším hráčem utkání a dočkal se i gratulace od tenistky a olympijské medailistky Andrey Hlaváčkové, která z Plzně pochází a mohutně tu fandila společně s takřka sedmi tisícovkami diváků.

„Při pohledu na sestavu soupeře jsem byl docela rozpačitý. Věděl jsem, jakou mají sílu. Ale od začátku jsme diktovali tempo. Sedlo nám to parádně. Soustředili jsme se a vyšlo to," vykládal Radil. Však jeho lajna posbírala hned devět bodů.

Kovář? Jeden z nejlepších hráčů

Chvála se hrnula hlavně na Kováře. „Honza je strašně šikovnej, jeho kvality ani netřeba popisovat, je to jeden z našich nejlepších hráčů. Ale i Kubalda hrál výborně," řekl Radil a jen se usmál, když byl v nadsázce přirovnán k ostřílenému Rusovi Mozjakinovi, který s Kovářem hraje v Magnitogorsku. „Takovej kulhající Mozjakin snad..."

Švédsko na nejlepší českou formaci ale nenašlo protizbraň. „My si řekli, že do nich půjdeme aktivně, a to nás zdobilo celý zápas," vyprávěl hráč moskevského Spartaku. Okamžitě se chytli diváci a Češi byli neustále aspoň krok napřed, i když třikrát inkasovali. „Oni jsou strašně šikovní, z mála šancí se dokážou prosadit. Ale my dali šest gólů, takže to bylo celkem jasné."

Před odletem do Helsinek si Radil hlavně přál, aby Češi zůstali u stejného stylu, jaký je zdobil proti Švédům. „Finové hrají doma, a jestli ten zápas s Ruskem odehráli nějak špatně (Rusko zvítězilo 5:1 - pozn. red.), tak to oni budou v sobotu na nás zmobilizovaní. My musíme hrát stejně, můžeme se od výkonu se Švédy odrazit, když nám nesl ovoce."

Reklama