Hlavní obsah

Spokojený Jandač: Plzeňákům to vyšlo parádně. A do toho Špaček v Síni slávy

Plzeň

Z předvedené hry směrem dopředu i výhry 6:3 proti Švédům měl pochopitelně radost, stejně tak ale trenéra české hokejové reprezentace Josefa Jandače potěšilo, jak utkání v Plzni zvládli hráči, kteří za Škodovku v minulosti nastupovali nebo ještě nastupují. Obránce Jeřábek vstřelil gól, útočník Kubalík přidal k brance i dvě asistence, ještě o jednu víc zaznamenal Kovář. „Po celých šedesát minut jsme hráli hodně dobře a aktivně, zaslouženě jsme vyhráli,“ usmíval se Jandač.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Brankář Švédska Joel Lassinantti a Tomás Filippi z české reprezentace v utkání turnaje Karjala.

Článek

Bylo hodně důležité, že jste se dostali do vedení už po 29 vteřinách hry a i ve třetí třetině jste skórovali v její první minutě?

Nevím, jestli to byly klíčové momenty, hodně důležité ale určitě ano. Mužstvu moc pomohly. Rychlým gólem ve třetí třetině jsme Švédům trochu vzali vítr z plachet, který získali ve druhé části hry, kdy vytěžili z minima maximum a dali kontaktní gól.

První formace ve složení Radil, Jan Kovář, Dominik Kubalík zařídila pět gólů. Čekal jste, že bude tak efektivní?

To jsem úplně nečekal. Ale jsou to šikovní kluci, kterým to vyšlo. A celkově to vyšlo Plzeňákům - Kéba Jeřábek dal svůj první gól v nároďáku, trefili se Honza Kovář i Kubalík. A do toho byl Jarda Špaček ve čtvrtek uveden do Síně slávy českého hokeje. Nevím, jestli měli motivaci navíc, ale pro Plzeň to vyšlo parádně.

Věřil jste, že aktivní hra bude na Švédy platit? Vždyť podobným stylem hry proti nim národní tým uspěl v květnu na světovém šampionátu v Moskvě...

Celkově chceme hrát aktivně, nejen proti Švédům. Musíme se ale ještě naučit rozlišovat situace. V Plzni má hřiště šířku 28 metrů, z čehož aktivita vyplývá. Naopak ve Finsku nás čeká 30 metrů, takže styl a způsob hry budeme muset malinko změnit.

Jsou navzdory výbornému výkonu varováním tři inkasované góly?

Je to varování, dostat tolik branek, je dost. První gól byl trochu nešťastný, protože po nahození se puk odrazil od rozhodčího šťastně k soupeři. Druhému gólu Švédů předcházelo špatné rozhodnutí Zohorny, kdy si měl ve středním pásmu sebrat puk, místo toho ale zbytečně vyrazil dopředu. Na ten třetí se chci ještě podívat, nepokryli jsme si druhou vlnu.

Obránci Dietz s Tomášem Pavelkou a útočníci Hyka, Kämpf a Robin Hanzl zažili premiéru v národním týmu. Byl jste s nimi spokojený?

Všichni hráli dobře. Měl jsem malinko obavy, aby nebyli zbytečně nervózní, což někdy při prvním reprezentačním startu bývá. Ale vypořádali se s tím velmi dobře.

Zvažoval jste, jestli nevezmete do Finska na zbylé dva zápasy turnaje Jana Kováře, jenž měl původně hrát jen v Plzni. Jak jste se nakonec rozhodl?

Nepojede s námi. Nechtěli jsme měnit původní strategii, přesto jsme o Honzovi uvažovali. Jenže všichni hráči jsou v dobrém zdravotním stavu, takže beru jen třináct útočníků. Chceme totiž vidět ve hře i další kluky, Honza Kovář ať pošetří síly a připraví se na klubové povinnosti. Místo něj nastoupí s Radilem a Kubalíkem Michal Bulíř, zapojíme i Radana Lence.

Reklama

Související témata: