Hlavní obsah

Česko - Rusko 3:4 SNČeši třikrát ztratili vedení, v generálce na MS podlehli Rusům po dramatu v nájezdech

Aktualizováno

Až v závěrečném utkání Českých hokejových her našla česká hokejová reprezentace přemožitele. Proti Rusku třikrát neudržela jednobrankový náskok a nakonec padla 3:4 po dramatických samostatných nájezdech, v jejichž sedmé sérii rozhodl Gusev. Jandačův tým i přesto turnaj v Českých Budějovicích ovládl, v konečné tabulce Euro Hockey Tour mu patří druhé místo za vítěznou sbornou.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Hráči Ruska se radují z gólu, vpravo je český brankář Petr Mrázek.

Článek
Fotogalerie

Do branky českého týmu se vrátil Petr Mrázek, další opory se ale kouč Jandač rozhodl šetřit, takže volno dostali útočníci Voráček s Červenkou nebo obránci Gudas, Kempný, Šimek a Kundrátek. Poprvé na turnaji naopak naskočili do hry zadáci Doudera a Jeřábek, který doléčil poraněné rameno z týden starého zápasu s Německem.

I tak Češi začali velice aktivně, paradoxně ale mohli od páté minuty prohrávat, kdy Šulák ztratil v útočném pásmu kotouč, Gusev ale v přečíslení dvou na jednoho pálil mimo. Pak už přišly šance na druhé straně, jenže Zohorna, Kašpar ani nadvakrát Kolář pozorného gólmana Sorokina nenachytali.

Na konci první dvacetiminutovky sice Jandačova družina nevyužila 26 vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku, v pokračující klasické přesilovce se ale puk po ráně Šuláka odrazil od zadního mantinelu přímo k Hykovi, jenž bezgólový stav zlomil. A ještě do přestávky mohl přidat další trefu Řepík, sám před Sorokinem ale bekhendem branku netrefil.

Úvod prostřední třetiny však zastihl Čechy v nedbalkách. Kindlův kiks při rozehrávce ještě stačil uhasit Mrázek, když skvěle vychytal Dadonova, stejný hráč ale při tomtéž střídání dělovkou z první srovnal.

Češi třikrát vedli

Jenže odpověď přišla už o dvě a půl minuty později. Kovář od pravého mantinelu poslal puk před branku, kde ho do sítě šťastnou tečí bruslí poslal Vrána. Sparťanský útočník byl ve 32. minutě blízko svému druhému zásahu, jeho ránu v přesilovce ale přesouvající se Sorokin reflexivně vyrážečkou zastavil.

Zvýšit náskok se už ve třetí třetině nepodařilo ani Lvovi, jenž při úniku v oslabení orazítkoval tyčku. A když byl následně při stejném oslabení Radil faulován Provorovem, nařídili sudí trestné střílení. V něm ale útočník moskevského Spartaku s Forsbergovou fintou s hokejkou v jedné ruce neuspěl. Namísto toho přišel devět minut před koncem základní hrací doby úder na druhé straně, Provorov překonal Mrázka střelou na lapačku.

I na druhý ruský gól ale Češi bleskové zareagovali, za necelé dvě a půl minuty totiž Radil našel Kováře, jenž vrátil domácím náskok. Sborná ale srovnala potřetí, v 58. minutě potrestal Řepíkovo vyloučení Gusev. Marné byli protesty české střídačky, že Dadonov se nacházel v brankovišti, byl do něj totiž natlačen Kolářem.

Šlo se tak do prodloužení 3 na 3, v němž Čechy nejdříve zachránil skvělým zákrokem Mrázek a z protiútoku trefil Radil tyč. A tak musely rozhodnout až nájezdy; ty se protáhly až do sedmé série, v níž přisoudil sborné výhru Gusev.

Carlson hokejové hry, turnaj seriálu Euro Hockey Tour v Českých Budějovicích:
ČR - Rusko 3:4 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 19. Hyka (Šulák), 24. Vrána (Jan Kovář, Radil), 54. Jan Kovář (Radil) - 22. Dadonov (Šipačov), 51. Provorov (Tělegin), 58. Gusev (Šipačov, Dadonov), rozhodující nájezd Gusev. Rozhodčí: Björk, Andersson (oba Švéd.) - Gebauer, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváci: 6401 (vyprodáno).
ČR: Mrázek - Jeřábek, Krejčík, J. Kindl, Šulák, Rutta, Kolář, D. Sklenička, M. Doudera - Radil, Jan Kovář, Vrána - Řepík, Holík, Birner - Hyka, Horák, T. Zohorna - Kašpar, R. Hanzl, Lev. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
Rusko: Sorokin - Mironov, Provorov, Bělov, Gavrikov, Bereglazov, Zub, Naumenkov - Ničuškin, Svetlakov, Tělegin - Dadonov, Šipačov, Gusev - Plotnikov, Tkačov, Mozjakin - Golyšev, Ljubimov, Burdasov. Trenér: Oleg Znarok.

Reklama

Související témata: