Hlavní obsah

Korejští hokejisté si plní sen, ostudu nedělají. Jejich gólman vyzdvihl českého trenéra

Moskva

Řada fanoušků je bere za tým, který bude na domácí olympiádě schytávat od soupeřů příděl za přídělem. Hokejisté Jižní Korey ale na Channel 1 Cupu vysílají všem pochybovačům varování, že navzdory prohrám s Kanaďany (2:4) i Finy (1:4) je není radno podceňovat. Nad výběrem Javorového listu totiž ještě ve druhé třetině vedli a ani proti Suomi ostudu neudělali.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Brankář korejského týmu Matt Dalton při utkání s Kanadou.

Článek

Země z jižní části Korejského poloostrova má sice jen okolo dvou a půl tisíce registrovaných hokejistů, čtyřicetkrát méně než Česká republika, v posledních letech jde ale hokejově nahoru. V příštím roce si Korejci kromě olympiády poprvé zahrají i v elitní skupině mistrovství světa.

„Korejci jsou skvělí v bruslení. Rychlobruslení na krátké dráze je tu národní sport. Druhá věc byla zápasová taktika, kde to dlouho nebylo dokonalé, ale poslední dobou, i díky příchodu zámořských hráčů, se to hodně zlepšilo," říká Patrik Martinec, hlavní kouč úřadujícího šampióna Asijské ligy Anyang Halla, z jehož týmu startuje na Channel 1 Cupu hned 12 hráčů.

Právě naturalizovaní Korejci jsou pro kouče reprezentace a rodáka ze Soulu Jima Paeka, jenž jako hráč nastupoval v NHL i s Jaromírem Jágrem a získal dva Stanleyovy poháry, tahouny. Do Moskvy jich vzal hned šest, včetně v Kanadě narozeného brankáře Matta Daltona.

Ještě před pár lety proti Litvě či Estonsku

„Získáváme zkušenosti, díky kterým se můžeme zlepšovat. Nikdy předtím jsme takovou možnost neměli, vždyť ještě před pár lety jsme nastupovali proti Litvě a Estonsku. Pro celý jihokorejský hokej je současný stav splněný sen a čest," tvrdí Dalton, jenž do Anyangu přišel před čtyřmi lety z KHL. Proti Kanadě i Finům na něj šlo shodně 57 střel.

„Mé tělo ten zápasový zápřah pořádně cítí, vždyť už mi není pětadvacet. Každý takový zápas je pro mě ale obrovská zkušenost. Snažím se užívat si to. Ještě před pár lety bych neřekl, že si proti takovým mančaftům vůbec zachytám," vyprávěl bezprostředně po porážce 1:4 s Finskem jednatřicetiletý brankář.

„Z prohry jsme samozřejmě zklamaní, ale částečně panuje i spokojenost, protože jsme nehráli tak špatně. Nedostali jsme výprask 1:9 nebo něco podobného. Musíme však být realisté, pro národy jako Kanada nebo Finsko ještě nejsme soupeři. Možná za sto let," usmál se Dalton a vyzdvihl Patrika Martince, který jej v Anyangu druhou sezónou vede. „Dal mi strašně moc. V mé kariéře je jeho osoba hodně důležitá," prohlásil Dalton.

Reklama

Související témata: